Avdo Avdić o obavještajnom djelovanju Srbije i Hrvatske u BiH

Vijesti 27. mar 201921:04 > 21:14
N1

Novinar Avdo Avdić koji je otkrio aferu koja teško kompromitira hrvatsku obavještajnu službu, a koja se se tiče pokušaja hrvatskih obavještajaca da vrbuju državljane BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, govorio je o obavještajnim aktivnostima susjednih zemalja u BiH.

“Ne bojim se zato što u svom životu nisam počini nijedno krivično djelo, nikoga nisam oštetio, nisam uradio ništa nezakonito. Objavimo aferu sa Goranom Salihovićem, isto Mato Đaković akter. Svi su osuđivali i govorili da mi izmišljamo. I šta se desilo? Je li Goran Salihović danas državni tužilac? Nije. Smijenjen je što znači da smo mi objavili tačnu informacijju. Kada smo objavili da Milorad Barašin, tadašnji glavni tužitelj, imao neprimjerene kontakte sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, svi su me osuđivali zbog mog izvještavanja. Šta se desilo? Tužilac Barašin je razriješen, Tešić je završio na crnoj listi SAD. Ja razumijem da se mnogima ne sviđa ono što ja radim, ali ima ljudi i kojim se sviđa”, kazao je Avdić.

VEZANE VIJESTI

Kako je naveo, nikada u životu nije radio ni za kakvu službu.

“Sve što radim radim za informacije da ih objavljujem. To je moj posao, da ih prikupljam i objavljujem informacije”.

Govorio je i o obavještajnim aktivnostim drugih zemalja u našoj zemlji.

“Uzmite Ambasadu Srbije u BiH. Ambasador bivši direktor BIA-e, njegov prvi savjetnik čovjek koji je bio zamjenik direktora BIA-e koji je imao aferu u Makedoniji sa upadom u Sobranje, pa imate trećeg čovjeka u Banjaluci koji je također bio u državnoj bezbjednosti. Imate samo u abasadama službenike koji su bili službenici obavještajne agencije Srbije. Imate hrvatsku obavještajnu službu. Konzul RH u Tuzli je službeno bio saradnik SIS-a, UDBA-e, SOA-e. On je dans konzul. Imatu rusku ambasadu gdje imate ogroman prodor ruskih obavještajaca. Onda pojedini zvaničnici desnice i ljevice, naročito ljevice, se druže sa službenicima ruske ambasade koji su, interesantno, službenici FSB-a. I ti isti ljevičari i desničari su u kontaktu sa šefom kabineta hrvatske SOA-e”, naveo je Avdić.

Kako je kazao, afera vrbovanja pokazala se tačnom

“Ovo se pokazalo da je tačno. Mi smo snimili svjedoka, saslušan je u Tužilaštvu, Zvizdić je kazao na pres-konfereciji da ih je OSA informisala da je bilo registrovanih pojava obavještajnog upada RH na teritoriji BiH. Obvještajne službe nikada ne miruju. Ja nemam problem sa hrvatskim obavještajcima, policajcima koji svoj posao rade časno”, naveo je Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad