Hahn: Prvo rješavati urgentna pitanja u BiH

Vijesti 28. mar 201914:09 > 14:14
N1

"Zamolio sam vlasti u tehničkom mandatu da rješavaju neke od pitanja koje bih rekao da su urgentna", kazao je evropski komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn prilikom obraćanja medijima nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

“Važno je bilo da dobijem direktna saznanja o svim dešavanjima od onih koji su time pogođeni. Kolega Reinhard Priebe će naredne sedmice doći u BiH, to je umirovljeni njemački sudac koji nam je pomogao u radu u Albaniji, Makedoniji na unaprijeđenju pravosudnog sistema. Direktno se bavi pitanjima unaprijeđenja vladavine prava”, kazao je Hahn na početku obraćanja.

Dodao je da je razgovarao sa predstavnicima civilnog društva koji se brinu za stanje okoliša.

“Imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicima civilnog društva koji se brinu za stanje okoliša. Dodatno ćemo se posvetiti ovim pitanjima. Blok 7 u Tuzli je bio jedan poziv na buđenje. Slažem se da se stvari ne mogu mijenjati preko noći. I dalje sam čvrsto uvjeren da ispunjavanje klimatskih ciljeva, svega onog što je vezano za klimu su stvari koje zemlje kao što je BiH moraju rješavati. Naravno da je i pitanje urgentnosti da se neke zastarjele tehnologije promjene”.

“BiH je zemlja koja ima najveća izdvajanja po glavi stanovnika u regionu kada je riječ o zdravstvu. Kada je riječ o efikasnosti zdravstva, znamo da nije najuspješnije u svom radu. Nadamo se da će se politički subjekti usaglasiti”, dodao je.

Hahn je poručio da je zamolio trenutne vlasti u BiH da rješavaju pitanja koja su urgentna.

“Zamolio sam vlasti u tehničkom mandatu da rješavaju neka od pitanja koje bih rekao da su urgentna. Daću primjer: Dvije godine čekamo na imenovanje kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH. To ne bi trebao da bude problem, ali evo čekamo dvije godine na BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad