Sarajlić: Koja ćemo ministarstva tražiti

Vijesti 28. mar 201915:41 > 15:46
N1

"Bilo je razgovora oko Vijeća ministara BiH, znate da je gospodin Tegeltija ispred SNSD-a proklamovan kao budući predsjedavajući. Kod podjele resora, insistirat ćemo da se neke stvari promjene. Da recimo, ne SDA-ov kadar, ali neko iz "B" komponente ili Bošnjak konačno bude ministar finansija", kazao je za N1 Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda uoči sjednice Predsjedništva BiH.

Asim Sarajlić je za N1 govorio o političkoj situaciji, a uoči sjednice Predsjedništva SDA. Kada je riječ o formiranju vlasti, Sarajlić je kazao:

Sjedali smo i do sada govorili o konkretnim stvarima, ali na naše pozive prvo smo imali znake odbijanja sa svih strana, a onda smo imali ciklus sastanaka sa potencijalnim partnerima. Tako da, evo i poslije ove odluke DF-a, mislim da će predsjednik Izetbegović govoriti u uvodnoj riječi na Predsjendištvu, stvari će se polako pomicati. Postoje i otvorena pitanja preko kojih mi ne možemo preći, od formiranja VM i konstituisanja Vlade FBiH to su EU i NATO integracije, to smo i do sada potpisivali i danas je bilo spremno od gospodina Hahna. Da te lijepe i protokolarne riječi prenesmo u praksu. SDA evo i od izbora mudro vodi taj proces i strpljivo, bez ishitrenih odluka i odgovora na provokacije koje je trpio predsjednik Izetbegović. Jednom mudrom politikom taj se mozaik slaže, kraj je marta mjeseca, vrijeme je da imamo kompoziciju ili barem prijedlog VM i Vlade FBiH. SDA će o tome sigurno danas govoriti na Predsjedništvu“, kazao je.

Istakao je da “ne zavisi sve od SDA”.

“Stvari se polako pomiču naprijed, ali ne ovisi sve od nama. Mi jesmo izborni pobjednici, ali kompleksnost i globalna kretanja, sve to utiče na formiranje vlasti”.

Raspodjela resora?

Tu je predsjednik Izetbegović pokazao da ima širinu i da nema instikt da prigrabi plijen samo svojoj stranci. Predsjednik je pozivao sve stranke da se udružimo, i u tom smislu je razmišljao o podjeli resora. Ne treba SDA-u sve četiri ministra u VM BiH, mi želimo da podijelimo odgovornost i zadatke. Ne želi SDA sama da to nosi. Bilo je razgovora oko VM BiH, znate da je gospodin Tegeltija ispred SNSD-a proklamovan kao budući predsjedavajući. Kod podjele resora, insistirat ćemo da se neke stvari promjene. Da recimo, ne SDA-ov kadar, ali neko iz “B” komponente ili Bošnjak konačno bude ministar finansija. To ćemo insistirati, ali vidjećemo. Želimo da idemo snažnije EU putem“, kazao je Sarajlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad