Faris Vehabović, Nedžma Džananović Miraščija i Mak Ostrogonac u Novom danu

Vijesti 28. mar 201915:52 > 15:52
N1

I ovog petka budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Očekuju vas zanimljivi gosti i aktuelne teme iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima vlasti, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručio – formirajte vlast što prije, nastavite implementaciju reformi u interesu građana. O posjeti Johannesa Hahna i porukama koje su upućene, ali i poziciji BiH na putu integrisanja u Evropsku uniju razgovaramo sa Nedžmom Džananović-Miraščijom, profesoricom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske razmatra se na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ustavnog Suda BiH. O odlukama i sjednici Ustavnog suda za Novi dan govori Faris Vehabović, nekadašnji sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a danas sudija Suda za ljudska prava u Strazburu.

Aktuelne događaje na političkoj sceni i društvenu svakodnevicu kroz naslovnice dnevnih novina komentarisaće Denis Čarkadžić, magistar EU integracija i politički analitičar.

U noći između subote i nedjelja počinje ljetno računanje vremena. U 2 sata kazaljke na satu treba pomjeriti na 3 sata. Ljetno računanje vremena u Evropi trajaće do posljednjeg vikenda u oktobru. O prelasku na ljetno računanje vremena govori meteorolog Bakir Krajinović.

Pregled aktuelnosti u sedmici na izmaku donosi kolega Mehmed Smajić iz redakcije Deutsche Wellea. Uživo ćemo biti u Bonnu.

Naša tema biće i “Women in leadership summit SEE 2019”, događaju koji će okupiti okupiti najeminentnije govornike i govornice iz politike, biznisa, akademijske zajednice i nevladinog sektora sa ciljem promocije ženskog liderstva u svim segmentima društva.

Govorićemo i o velikom simpozijumu ginekologa iz cijelog regiona koji se sutra održava u Sarajevu a u fokusu ima prevenciju i podizanje svijesti o raku grlića materice.

U Novi dan dolazi nam 12-ogodišnji Mak Ostorogonac, koji se za informatiku zainteresovao sa svega 9 godina. Danas, on je najmlađi tehnološki saradnik kompanije Microsoft.

Budite uz Novi dan, od 7 do 10 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad