Izetbegović, Čović i Špirić razgovarali sa šefom misije OSCE-a Bruceom Bertonom

Vijesti 28. mar 201915:51 > 15:57
N1

Članovi kolegija Doma naroda razgovarali su u Sarajevu sa šefom misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Bruceom Bertonom.

Ambasador se posebno interesovao za proces formiranja vlasti u BiH a članovi Kolegija iznijeli su zajednički stav o potrebi uspostavljanja Vijeća ministara BiH u što kraćem roku.

Naglašava se da formiranjem radnog tijela Parlamentarne skupštine BiH bi se stekli uslovi za pokretanje reformskog procesa i rješavanje brojnih otvorenih pitanja.

Gospoda Izetbegović, Čović i Špirić su u razgovoru sa ambasadorom Bertonom također istaknuli da je neophodno intenzivirati politički dijalog u BiH kako bi se između ostalog odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava uskladile do izborne, 2020. godine.

Berton je čestitao članovima Kolegija na izboru u rukovodstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i istaknuo da su priroriteti u angažmanu Misije OSCE-a asistiranje u otklanjanju problema u procesu obrazovanja, razvijanje demokratije i borba protiv korupcije.

Članovi rukovodstva Doma naroda zahvalili su se Misiji OSCE-a na podršci i konkretnoj pomoći u razvoju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će ona takvu ulogu zadržati i u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad