Vijeće ministara sa Hahnom: Očekujemo ove godine kandidatski status BiH u EU

Vijesti 28. mar 201916:09 > 16:13
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamijenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, razgovarali su u Sarajevu sa komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanessom Hahnom.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo postignutim mandatnim rezultatima Vijeća ministara BiH na putu EU integracija, podsjećajući da je implementiran čitav niz aktivnosti i mjera sa EU agende, od stupanja na snagu SSP-a, usvajanja seta cjelodržavnih strategija, značajne realizacije reformske agende i rasta ključnih makroekonomskih parametara, mehanizma koordinacije, kao i činjenicu da je Vijeće ministara BiH dostavilo usaglašen paket odgovora na dodatna pitanja.

Rekao je da je prethodna godina bila izuzetno važna za BiH i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive, te da građani BiH veoma cijene pojačani angažman EU u regionu koji je dodatno ojačan objavljivanjem Strategije kredibilne perspektive proširenja.

Govorio je i o regionalnoj saradnji i rekao da je u proteklom periodu Evropska komisija bila istinski partner u promovisanju pozitivnih procesa te kreiranju ohrabrujućih narativa kako unutar regiona, tako i od odnosu regiona prema zemljama članicama EU.

Zvizdić je izrazio optimizam da će jedna od pozitivnih priča iz regiona ove godine biti i ona koja se tiče Bosne i Hercegovine.

“Istinski se nadamo da će 2019. godina biti zapisana u historiji BiH kao godina kada smo napravili značajan iskorak u procesu EU integracija sticanjem statusa kandidata”, rekao je tokom sastanka Zvizdić, posebno naglašavajući važnost takvog napretka za mlade ljude u BiH.

Pozvao je Hahna da bude gost na godišnjem sastanku odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poslovnom sastanku – investicijskoj konferenciji u Sarajevu od 7. do 9. maja 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar Wigemark.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad