"Komšić je za HDZ neprihvatljiv, a za nas predstavlja bošnjačku stranu"

Vijesti 29. mar 201910:56 > 11:02
N1

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac ocijenio je da SDA, rješavajući svoje unutrašnje probleme i probleme u uspostavljanju vlasti u pojedinim kantonima, "nastavlja da komplikuje situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama2.

“Očigledno je da SDA ima namjeru da nastavi da uslovljava i komplikuje proces formiranja Savjeta ministara, zbog čega će ta stranka snositi isključivu krivicu za odgađanje odluke o kandidatskom statusu, kao i za usporavanje i zaustavljanje evropskog puta BiH”, upozorio je Košarac komentarišući zaključke sa sinoćnje sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Košarac je dodao da SDA nije spremna da posluša više nego jasne poruke koje je jučer prenio komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn.

“Komesar Hahn je bio jasan kada je rekao da bez formiranja vlasti na svim nivoima neće biti razgovora o kandidatskom statusu BiH. Takođe je bio precizan kada je rekao da to treba uraditi do maja ove godine, ali će taj rok biti teško dostići jer SDA i dalje oteže i komplikuje političku situaciju u BiH”, istakao je Košarac.

On je ponovio stav da se SNSD ne želi i neće miješati u to koje će stranke, pored SDA, predstavljati Bošnjake u državnim institucijama vlasti, ali i upozorio da uvlačenje Željka Komšića i njegove stranke u priču oko formiranja Savjeta ministara teško može donijeti bilo šta dobro.

“Iako još nema zvaničnog stava HDZ-a, potpuno je jasno da je Komšić neprivatljiv toj stranci. Što se nas tiče, Komšić može predstavljati samo bošnjačku stranu i samo iz te kvote može eventualno participirati u Savjetu ministara BiH i drugim zajedničkim institucijama vlasti. Nećemo dozvoliti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti, niti ćemo dozvoliti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo ko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike Srpske u Sarajevu”, zaključio je Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad