Magazinović uputio otvoreno pismo Grabar – Kitarović

Vijesti 29. mar 201911:48 > 11:50
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je danas predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojem na početku postavlja pitanje „jesu li životi turista u Hrvatskoj potencijalno ugroženi?"

– Znam da ćemo se složiti da ljudski život nema cijenu i da je, pored ostaloga, naša dužnost raditi na sigurnosti građana naših država i zaštiti ih od bilo koje potencijalne opasnosti kojoj mogu biti izloženi. Vjerujem da se slažemo da nema manje ili više važnih ljudi i da je svaki ljudski život jednako važan. Zašto ovo naglašavam? Razlog je periodično ukazivanje od Vas i vaših saradnika na opasnost od velikog broja osoba sa radikalnom retorikom i namjerama koji žive u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu se spominje broj od čak 10.000 takvih osoba koji bi eventualno mogli djelovati neprijateljski i prema Republici Hrvatskoj – navodi Magazinović u pismu. 

Bez obzira, kako dodaje, što su sigurnosne agencije u BiH opovrgle ove stavove, a politički zvaničnici ukazali koliku ekonomsku, političku i drugu štetu takve tvrdnje nanose Bosni i Hercegovini, javnosti nije poznato da je stav hrvatske predsjednice promjenjen.

– Uznemirenost koju su prouzrokovale takve poruke od Vas i vaših saradnika vam je poznata, kao što je poznato i koliku je uznemirenost građana Bosne i Hercegovine prouzrokovala posljednja afera gdje su vama potčinjeni službenici SOA-e vodili obavještajne aktivnosti koje su ilustracija svega samo ne dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ukoliko ste promjenili svoj stav po ovom pitanju, korektno bi bilo da nas, uz izvinjenje, obavijestite o tome. Ukoliko još uvijek stojite kod stava o zaista velikom broju radikalno orjentiranih pojedinaca u BiH koji su uz to još neprijateljski opredjeljeni prema državi na čijem ste čelu, onda moramo zajedno učiniti da spriječimo da se desi bilo šta loše na teritoriji Vaše države s kojom Bosna i Hercegovina ima granicu dužu od 1.000 kilometara – navodi Magazinović u pismu.

Dodao je da vjeruje da je hrvatskoj predsjednici poznato “koliko je ta granica porozna i kako je relativno lako preći iz jedne u drugu državu bez kontrole. To znaju i pripadnici sigurnosnih agencija Republike Hrvatske koji su prebacivali migrante u Bosnu i Hercegovinu rješavajući dijelom tako migrantsku krizu u Hrvatskoj, a o čemu bh. sigurnosne agencije imaju dokaze”.

– Budući da se približava ljetna turistička sezona, a prema Vašim riječima u neposrednoj blizini jadranske obale se nalazi ogroman broj osoba s radikalnom retorikom i namjerama, pozivam Vas da razmislite koji je najefikasniji način da na to upozorimo turiste koji imaju namjeru ovogodišnji ljetni odmor provesti u Hrvatskoj. Siguran sam da postoji volja uticajnih pojedinaca, ali i institucija u Bosni i Hercegovini da Vama i institucijama Republike Hrvatske pruže pomoć u kampanji obavještavanja evropskih i drugih turista o potencijalnoj opasnosti kojoj se izlažu dolaskom na odmor u Hrvatsku, a na koju ste upravo Vi upozorili – dodao je Magazinović. 

Kod nas se, naveo je Magazinović u pismu, kaže da onaj ko spasi jedan život, kao da je spasio čitav svijet.

– Zato Vas pozivam da zajednički vodimo aktivnosti na borbi protiv svih oblika radikalizma, šovinizma, mržnje, nacionalizma, fašizma i ostalih društveno opasnih pojava koje mogu rezultirati najtežim posljedicama, a dok ne pobijedimo u toj borbi pošteno je obavijestiti što je moguće veći broj potencijalnih turista da odabirom hrvatske obale kao svoje destinacije za odmor potencijalno rizikuju svoj život. Sa željom da naša regija u budućnosti bude oslobođena od svih vrsta radikala, srdačno Vas pozdravljam! – navodi Magazinović u pismu upućenom Grabar-Kitarović, proslijeđeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad