Knežević za N1: NSRS i Vlada RS će morati izmijeniti Zakon o Danu RS

Vijesti 29. mar 201912:53 > 12:57
N1

"Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS", kazao je za N1 Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH povodom apelacije o ustavnosti Dana RS.

“Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu devetom januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu i narednog dana, ta će odredba prestati da važi”, kazao je Knežević za N1.

Šta to znači za vlasti RS?

Očito je da će NSRS i Vlada RS morati ući u proceduru izmjena zakona o Danu republike. Ustavni sud je naglasio da se UStavni sud uopšte ne upušta u pravo RS da proglasi svoj Dan RS. Također, pošto se u odluci rečeno da RS ima pravo da organizuej referendum i utvrdi Dan RS, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu RS. Kako i u kom obimu, to je na vlastima RS“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad