Burić: Zeleno svjetlo za mlade da idu iz Bosne i Hercegovine

Vijesti 29. mar 201912:38 > 13:05
N1

Gost Newsrooma bio je kolumnista Ahmed Burić i komentarisao je aktuelne događaje i stanje Bosne i Hercegovine u EU integracijama te nivo slobode medija u državi.

O jučerašnjoj posjeti Evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna Burić kaže:

“Nekako mi Evropa gubi kredibilitet kad se stalno isto ponaša. Pošalje nekoga da kaže malo nešto o reformi, a kad on okrene leđa nastavlja se isti javašluk.”

BiH je komplikovana zemlja, kaže, pa i formiranje vlasti u njoj.

“Vi na političkoj sceni imate jedan kozmetički privid gdje oni koji su do sada obnašali vlast će učiniti sve da prikriju kriminal koji su učinili dok su na vlasti. Nama je dobra svaka vlast koja nije kriminalna. U tom smislu je važno tamo gdje se može, napraviti vlast koja bi dekriminizirala ovu zemlju”, ističe Burić.

“Nije dobro što je stvorena atmosfera uhljebljenja, samo je važno da dočekaš poslaničke stolice i vučeš plate iz Parlamenta”, zaključuje kolumnista i novinar Burić za N1.

Dodaje da “Ništa nije dobro po svaku cijenu pa ni formiranje vlasti” te pozdravlja rad kantonalne Vlade u Sarajevu kao pozitivan primjer:

“Tamo gdje se moglo od nečeg početi je i počelo, pa nekako to funkcionira. Izgleda da ti ljudi rade posao jer je prije njih ovo bila zaista jedna žabokrečina, katastrofa. Koliko će to sad potrajati i kakve opstrukcije imaju to ne mogu zamisliti.”

Burić ističe da je “rak rana Bosne i Hercegovine Tužilaštvo” i naglašava kako je saslušavanje novinara skandalozno:

“U takvoj atmosferi je vrlo teško raditi. Ako ste odgovoran i svjestan novinar, radite posao koji treba da radi država, država vas još sankcionira zbog toga.”

Dodaje i kako je afera “Diploma” ali i nerad Tužilaštva po tom pitanju, razočaranje za sve mlade koji studiraju ali i zeleno svjetlo da idu iz Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad