Cvijanović: Ustavni sud BiH preuzeo raniju ulogu OHR-a

Vijesti 29. mar 201914:26 > 14:29
Srna

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, još jednom dokazao da se, kako je saopćeno, pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

“Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana RS-a u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo”, ustvrdila je Cvijanović.

Uz neospornu, kako je navela u reagovanju, istorijsku činjenicu, da je “RS nastala 9. januara 1992. godine, za institucije RS je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan RS i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, RS i formirana”.

“Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju. O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja”, ustvrdila je entitetska predsjednica.

Današnja odluka Ustavnog suda BiH dio je, kako je dodala, orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv RS koja se vodi na više terena – od “osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana RS-a ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima”.

“Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju”, navodi se u reagovanju entitetske predsjednice Željke Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad