Radovan Višković o odluci Ustavnog suda: Ovo je ozbiljan atak

Vijesti 29. mar 201915:21 > 15:27
N1

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, komentarisao je odluku Ustavnog suda BiH koji je osporio Zakon o Danu Republike Srpske. Višković je kazao da se po ko zna koji put osporava 9. januar, te da je ovo politička - a ne pravna odluka Ustavnog suda BiH. Najavio je da će ''naći način da ispoštuje odluku'', ali da će se Dan slaviti.

“Studentu prve godine prava je jasno da ovo nije pravna odluka, nego politička. Mi znamo da je ona tempirana baš u vrijeme kada treba da se formira vlast na nivou BiH. Izgleda da treba da se zabavljamo tim stvarima. Često ponavljam, izgleda da je jedino Republici Srpskoj stalo do Bosne i Hercegovine”, poručio je Višković.

On je kazao da Ustavni sud u svojoj odrednici kaže da ne uskraćuju Narodnoj skupštini Republike Srpske da odredi Dan Republike Srpske.

VEZANE VIJESTI

“To je isto kao da vama neko kaže da ne možete slaviti rođendan 1. januara, jer je to Nova godina. Pa vidite kada ćete ga slaviti”, kazao je.

“Zašto taj isti Ustavni sud poziva na članove Ustava 1, 2, 2.4 koji govore o diskriminaciji i slobodi izbora, a kada se pokrene apelacija za 1. mart – onda je to legalan datum. Šta je diskriminatorno između 1. marta i 9. januara. Da li su svi bili u BIH za 1. mart. Mi smo prihvatili to, kažemo da ne priznajemo, ali ne osporavamo da to slave. Imaju ovdje dvostruki aršini. Dok imamo jednu ovakvu poziciju, da imate strance, preglasavanje, i da po nama iz Republike Srpske Ustavni sud preuzima ingerencije nekih drugih koji su to u nekom vremenu radili štetu prema RS, pa im nije prošlo preko Ustavnog suda”, poručio je Višković.

“Ovo je ozbiljan atak na Republiku Srpsku”, kazao je dodavši da je sve počelo sa ukidanjem himne RS, pa onda grb, zastava, pa je ostalo ime i Dan Republike Srpske.

“Ženevski i Njujorški principi i pravila su bili prije Dejtona. Tamo je rečeno da je BiH i njen Ustavni sud. Oni su formirani 1995., a Republika Srpska 1992. godine. Prema tome, RS u najmanjem je starija od Ustavnog suda i BiH tri godine. Entiteti unose i svoja ustavna i sva načela koja su do tada imali. Ono što je stajalo u Ustavu RS je ušlo u sastav dejtonske BiH. To je politika. Žao nam je što je dobra volja iz RS, koja je išla u pravcu da se počnemo baviti životnim pitanjima – vraćamo se u politička”, pojasnio je Višković.

Zbog ove odluke, dodao je premijer RS, svi će na naki način ispaštati, jer će politika da se bavi ovim pitanjem.

“Mi nastavljamo slaviti 9. januar. Građani neka se pripreme za 2020. godinu. Sve što budu više pritiskali, mi ćemo taj datum slaviti na što veličanstveniji način”, poruka je Radovana Viškovića iz Banjaluke.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska, povtrđeno je za N1 iz Ustavnog suda BiH. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad