Sabina Ćudić, Zlatko Knežević, Igor Radojičić i Lada Sadiković u Danu uživo

Vijesti 29. mar 201915:41 > 15:47
N1

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podniijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS. Ovo praktično znači kako 9. januar ne može biti obilježen kao dan RS.

Takođe Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tri zahtjeva koja se odnose na Uputstvo CIK-a o načinu provedbe posrednih izbora. Zahtjevi se odnose na popunu Doma naroda Federacije, odnosno na odluku CIK-a da se koristi popis iz 2013. U Danu uživo donosimo intervju sa predsjednikom Ustavnog suda BiH Zlatkom Kneževićem.

Na odluku stižu brojne reakcije iz Republike Srpske. Je li ovakva odluka bila očekivana, hoće li usporiti procese u zemlji ili podržati već postojeću klimu? Kako komentira posjetu i poruke komesara EU za proširenje Johannesa Hahna BiH – pitamo profesoricu ustavnog prava prof. dr Ladu Sadiković.

Uživo smo na susretu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i gradonačelnika Grada Banja Luke Igora Radojičića.

O aktuelnoj političkoj situaciji, euroatlanskim integracijama, odluci DF-a da počne sa pregovorima o ulasku u vlast, situaciji u BH Bloku ali i Bloku 7 razgovaramo sa Sabinom Ćudić, potpredsjednicom Naše stranke.

Napade na novinare i društvene aktuelnosti komentiramo sa novinarkom Dnevnog avaza Semirom Degermendžić.

Znate li za svjetsku organzaciju turističkih novinara? Šta je njihova misija i cilj? Žele brisat granice između zemalja i približavati zemlje svijeta svima, pokazati njihove ljepote, šarm i sve ono što svaka od zemalja ima da ponudi. Tako su ovih dana i u BiH. A šta BiH i ima šta da pokaže? Sa nama su Tina Eterović Čubrilo, potpredsjednica Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca o turizmu i Đorđe Mihajlović, direktor Turističke Prizme Novi Sad.

Sa nama danas i Pank Flojd, mladi sarajevski sastav nastao krajem 2016. godine. Šestorici mladića cilj je bio da vrate stari osjećaj za pankom koji polako izumire u našem gradu. U programu N1 promoviraju spot za pjesmu Iz Sarajeva u Santjago.

Dobar dan će vam poželjeti Emela Burdžović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad