Slijedi rasplet političke situacije u BiH

Vijesti 29. mar 201916:27 > 22:55
N1

Naredna sedmica mogla bi donijeti rasplet na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Hoće li stranke prevazići međusobna uslovljavanja, te kome će pripasti koja pozicija u Vijeću ministara BiH? Nakon što je Demokratska fronta odlučila započeti pregovore za ulazak u vlast, iz Stranke demokratske akcije najavili su nakon neformalnih i formalne sastanke. Naredne sedmice očekuje se i sastanak SDA s predstavnicima HDZ-a i SNSD-a.

Zoran Tegeltija, istaknuti član SNSD-a, donedavno ministar finansija u Vladi Republike Srpske – naredne četiri godine, a možda i duže, na čelu će biti najvišeg izvšnog tijela države. No, lideri stranaka prije toga moraju prevazići ili dogovoriti međusobne razmirice. Koji su prioriteti? Vlast ili deblokada NATO puta? Slijede pregovori o svemu. Pa i resorima.

“Ne treba SDA-u tri ili četiri pozicije u Vijeću ministara, mi želimo da podijelimo i odgovornost a spram toga da podijelimo i zadatke. Sad naravno kod podjele resora SDA će insistirati da se neke stvari promijene da recimo ne Bošnjak iz SDA nego neko iz B komponente da konačno bude jednom ministar finansija”, kazao je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Dakle, državna kasa bi mogla dospjeti u ruke Demokratske fronte. No, problema će biti. Prije svega zato što lider HDZ-a Dragan Čović, smatra da ova stranka treba zadržati finansije. Jednako kao i pravdu. Uz sve i dobiti resor vanjskih poslova. Dok u međuvremenu pojedini članovi HDZ-a jasno poručuju da Željka Komšića i njegovu stranku ne priželjkuju za partnere.

“Meni lično je neprihvatljiv i on i stranka. Zato što izigravaju političku volju hrvatskoga naroda, negiraju politička prava konstitutivnih naroda i zato što imaju sve elemente totalitarističke stranke”, kazao je Nikola Lovrinović, HDZ.

Da li bi za HDZ bolji partner bio SBB? U Stranci demokratske akcije kažu, ni mi nismo birali HDZ-ove partnere u HNS-u. A SDA svakako pregovara na dva fronta. Dok je generalni sekretar Halid Genjac zadužen za komunikaciju s DF-om. Tako potpredsjednik Šefik Džaferović, ima zadatak da ubijedi i SBB. No, SBB odbija.

“DF i SDA skupa sa HDZ-om imaju sasvim dovoljno ruku za Federalnu vladu ali isto tako i za formiranje Vijeća ministara tako da se mi u Savezu za bolju budućnost nadamo da će oni čim prije formirati Vijeće ministara i Vladu. Savez za bolju budućnost s druge strane ima vrlo čvrste veze s PDA i A-SDA to je jedan blok centra”, navela je Edita Đapo, SBB.

I dok SBB jača saradnju, kako kažu s partnerima. Zbog činjenice da ulaze sa SDA, HDZ-om i SNSD-om u vlast, DF gubi dojučerašnje partnere, SDP i Našu stranku.

“Na kraju se ta priča svela samo na funkcionisanje Kantona Sarajevo odnosno skupštinske većine u Kantonu. I sa aspekta DF-a mi ostajemo u skupštinskoj većini. Bh. blok ne postoji u formalnom smislu dakle on je bio jedna politička ideja, vizija nakon oktobarskih izbora koja nikada do dana današnjeg nije doživjela svoju formalizaciju”, riječi su Dženana Đonlagića, DF.

Ipak lideri Naše stranke i SDP drugačijeg mišljenja. Bh. blok postoji i djeluje kroz ove dvije stranke. Koje zasigurno neće biti dio vlasti na višim nivoima. Stava su da Dodik u Republici Srpskoj zadaje posljednje udarce opoziciji, Čović je to već učinio, posljednji čin je da SDA uradi isto s strankama Bh. bloka.

“Znači treba sada SDP, DF i Naša stranka da uđu pod zelenu zastavu Stranke demokratske akcije ili etiketirani da budu, i pazite iz susjedstva već dolaze termini bošnjačka reprezentacija, srpska reprezentacija, i hrvatska, znači treba progresivne građanske snage u Banjaluci kao što je PDP, kao što smi mi ovdje u Sarajevu treba ih etiketirati kao bošnjačke, hrvatske, srpske, mi time gubimo građanski šmek za koji se borimo”, kazao je Mirsad Čamdžić, Naša stranka.

I dok je, kaže Milorad Dodik, neozbiljno prije podjele resora u Vijeću, govoriti o imenima ministara – liderima opozicije u RS nudi upravo ministarske pozicije u zamjenu za saradnju. Da li će na koaliciju s SNSD-om pristati i najveći im protivnik, SDS, jasnije bi trebalo biti u nedjelju kada zasjedaju organi ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad