Edin Forto za N1: Inicijativa za promjenu imena ulica u Sarajevu i Banjaluci

Vijesti 29. mar 201917:05 > 17:10
N1

U Sarajevu su se danas susreli Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i gradonačelnik Banjaluke - Igor Radojičić.

Forto je u razgovoru za N1 kazao da je zaključak sastanka to da i jedan i drugi grad mogu učiti jedan od drugog, da dijele iste probleme. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

“Ostao je izraz želje da počnemo saradnju. Banjaluka ima veliki broj nadležnosti koje se poklapaju sa Kantonom Sarajevo. U razgovoru su se rađale neke ideje kako bi mogli sarađivati. Posjeta iz odjela za turizam iz Banjaluke doći će u posjetu Kantonu Sarajevu, kako bi razvili konkretnu saradnju”, poručio je Forto.

Također, Forto je najavio posjetu ministra kulture i sporta, Mirvada Kurića, Banjaluci kako bi razgovarao o konkretnim projektima na polju kulture sa predstavnicima iz Banjaluke, s obzirom na to da se Banjaluka kandiduje za evropsku prijestolnicu kulture.

Javila se i inicijativa za promjenom imena ulica u Sarajevu i Banjaluci.

“Postoji jedna inicijativa, gdje ljudi žele da se vrate neka imena koja su obilježila antifašističku borbu naših naroda u prošlosti, koja su uklonjena nakon svega što se dešavalo devedesetih”, kazao je Forto.

“Postoji dobra volja i Banjaluke i naših lokalnih zajednica. Nismo išli u detalje, ali će biti radna grupa. Posebno ćemo obznaniti sve kada bude konkretan prijedlog”, dodao je.

Forto je poručio i to da će se dogoditi i uzvratni sastanak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad