Pred Federalnim Domom naroda je ključna odluka

Vijesti 29. mar 201917:03 > 19:22
N1

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn, prilikom posjete BiH te susreta s članovima Predsjedništva i drugim bh. zvaničnicima poručio je da EU sve radi kako bi se unaprijedio život bh. građana i da je Blok 7 bio poziv za buđenje.

Je li ili nije, pokazat će sjednica federalnog Doma naroda koja je zakazana za ponedjeljak, 1.aprila, na čijem dnevnom redu će se naći Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP ,,Elektroprivreda BlH” kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje bloka 7 TE Tuzla. Kako god, bh. političari, će, kako mnogi smatraju, morati odlučiti između Evropske unije i istočnih partnera iz Kine.

N1

Prazne stolice, u ponedjeljak bi trebali ispuniti izaslanici federalnog Doma naroda, budući da je za 1. travnja zakazana prva radna sjednica ovog tijela.

Na dnevnom redu, pod točkom 9 je i davanje garancija za kreditno zaduženje za projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Projekta, zbog kojeg je Energetska zajednica pokrenula postupak potiv BiH. No, ministar Šarović im poručuje:

“Mislim da definitvno nisu u pravu, ovo financiranje energetskog objekta, izvršena je u skladu sa propisima, pravilima i zakonima BiH”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kaže da nisu u pravu ni oni koji kažu da će sve ovo potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te do privremene obustave financiranja od europskih banaka.

Komesar Hahn, upozorio je:

“Blok 7 u Tuzli nekako je bio i jedan poziv na buđenje. Ja se slažem da se ovdje stvari ne mogu mijenjati preko noći”.

I neće, pitate li ovdašnje političare.

“Blok 7 će se graditi i on neće praviti ekološki problem”, riječi su Bakira Izetbegovića, predsjednilka SDA.

“Mislim da je nepravedno sada tražiti da se od tog projekta odustane”, kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energije i rudarstva RS.

“Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, doći ćemo u situaciju da izlaskom iz upotrebe prethodnih blokova, uvozimo električnu energiju”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

N1

Kako god, upravo će bh. političari, morati odlučiti između Europske unije i istočnih partnera iz Kine, smatraju dobri poznavatelji ovdašnjih prilika

I jedni i drugi se predstavljaju kao prijatelji BiH, no, kako tvrde naši sugovornici, čini se prijatelji iz interesa.

“Brisel reaguje da zaštiti svoje interese, vrlo brutalno i vrlo otvoreno. Brutalno u smislu najava sankcija, pominju se milijarde maraka, a meni je najsmješnije bilo kada je netko rekao da će to uticati na naš europski put. Pobogu, nismo ni zakoračili”, kazao je Denis Čarkadžić, politički analitičar.

A taj isti Brisel inzistira na rokovima kada je riječ o zatvaranju termoelektrana i rudnika. Ti rokovi odnose na 2020., 2030, pa i 2050. Stoga bi sudbina Bloka 7 mogla biti i ovakva.

“Taman što ga napravimo, i stavimo u pogon , prema propisima Europske unije bi ga trebala zatvarati. I pazite to je nešto što bi Bosnu i Hercegovinu obvezivalo, bez obzira na činjenicu da li smo članica ili nismo”, kazala je Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na FPN Sarajevo.

Jesmo ili nismo za ili protiv Bloka 7, te tko će i hoće li se ignorirati upozorenje Johanesa Hahna i Europske Unije , znaće se već 1. travnja. Iako je taj dan Dan šale, odluka federalnog doma naroda biće sve, samo ne šala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad