Zovko: BiH ne može biti ostavljena sama sebi

Vijesti 29. mar 201917:31 > 17:34
Fena

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zajedno s grupom zastupnika Europske pučke stranke (EPP) koja djeluje u okviru grupe za međureligijski i međukulturalni dijalog održala je u petak sastanak s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka u Mostaru.

Zastupnica Zovko kazala je kako će se ovim posjetom Hercegovini pokušati olakšati interkulturni i vjerski dijalog, ali i doći do rješenja za Izborni zakon.

”Bosna i Hercegovina mora biti buduća članica Europske unije i treba dobiti kandidatski status, ali prije toga mora izaći iz ovog jednog zamrznutog stanja i riješiti problem Izbornog zakona, kako za Grad Mostar tako i za cijelu zemlju. Dolaskom sa svojim kolegama htjela sam još jednom obratiti pažnju na to da ova država ne može biti ostavljena sama sebi”, kazala je Zovko.

Istaknula je kako je povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao kako se ne može očekivati ništa ako se ne formira novo Vijeće ministara.

”Formirani su domovi naroda, ali povjerenik Hahn je zajedno s povjerenicom (Federica) Mogherini rekao da se što prije moraju formirati svi nivoi vlasti kako bi Europska unija znala s kim će pregovarati. Ukoliko s bosanskohercegovačke strane ne postoje adekvatni sugovornici, onda se ni s europske strane ne može očekivati nikakav pozitivan odgovor”, kazala je Zovko.

Ocijenila je kako se mora naći neki način da se urazume i stranke koje ovdje djeluju kako bi se našao kompromis i jedno normalno rješenje da bi građani Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine imali jedan normalan život.

Inače, u izaslanstvu koje je u posjetu Bosni i Hercegovini nalaze se europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Zajedno s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a zastupnica Zovko posjetit će i Međugorje gdje će se susresti s nadbiskupom Hoserom te se upoznati s radom zajednice Cenacolo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad