Nakon napada na fotoreportera Žurnala: Šta slijedi?

Vijesti 29. mar 201917:29 > 18:17
You Tube

Jučerašnji napad na fotoreportera "Žurnala" prijavljen je policiji, potvrđeno je za N1 u MUP-u Kantona Sarajevo. Podsjetimo, Adija Kebu napao je predsjednik Općinskog odbora SDA Huso Ćesir, dok je Kebo bio na zadatku. Djelo je kvalifikovano kao "oštećenje tuđe stvari", te kao "lakša tjelesna ozljeda." Tužilac je naložio da se osumnjičeni M.Ć. i H.Ć. saslušaju, a izvještaj dostavi Tužilaštvu.

Vlada Kantona Sarajevo poziva na izmjene Krivičnog zakona FBiH, kako bi se napad na novinare tretirao kao krivično djelo.

Zašto napadi na novinare postaju sve brutalniji, ali i učestaliji?

Ovaj grafikon pokazuje koliko su se pritisci, prijetnje i verbalni napadi – samo političara – na novinare povećali u 2017. u odnosu na tri godine ranije, na osnovu podataka Linije za pomoć novinarima.

N1

Da se situacija i u nastavku samo pogoršavala, pokazali su brojni slučajevi. 

Novinar BN-a, Vladimir Kovačević, brutalno pretučen u augustu prošle godine. Reporter portala Klix.ba i snimatelj Al Jazeere Balkans napadnuti su tokom protesta demobilisanih boraca. Kolumnista Dragan Bursać prijavljivao je brojne prijetnje putem društvenih mreža.

N1

“Napadi na novinare, ne samo da su učestaliji, nego su sve brutalniji. Imali smo niz slučajeva teških tjelesnih povreda – kao slučaj Kovačevića, imali smo slučajeve da se prijeti sakaćenjima, ubistvima. Zaista bi trebalo da institucije za provođenje zakona počnu raditi svoj posao. Ako vi jedan slučaj ne procesuirate, pa ni drugi, pa ni treći, ili se to blago procesuira, ili se slučajevi razvodne, šalje se poruka da su napadi na novinare jedna društveno prihvatljiva norma”, kazao je Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH.

Udruženje novinara, Vijeće za štampu, Ambasada SAD, misija OSCE-a – osude jučerašnjeg napada stigle su sa svih strana.

Slučajevi se nedovoljno procesuiraju, poručuje šef misije OSCE-a u našoj zemlji:

N1

“Svjedočimo zabrinjavajućem trendu. Takve stvari gotovo da su očekivane u izbornoj godini, ali iskreno, nismo u izbornoj godini, a broj napada na novinare nastavlja rasti. To je zaista zabrinjavajuće i pokazatelj je demokratskih prilika u ovoj zemlji. Zakoni postoje, ali osuda, u svakom smislu te riječi, mora postojati, kada se ovi slučajevi dese. Bilo je i prijedloga da se napadi na novinare tretiraju kao posebna vrsta krivičnog djela. To je nešto što se spominje već godinama, ali nije usvojeno u parlamentu”, kazao je Bruce Berton, šef misije OSCE-a u BiH.

Posljednja inicijativa stiže upravo nakon napada na fotoreportera Žurnala – iz Vlade KS. Premijer Forto kaže – “Naša stranka će inicirati izmjene Krivičnog zakona FBiH.”

Izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH IZ 2016. pokazao je – procesuirano je tek 15% slučajeva napada na novinare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad