Bh. grad koji posjeti milion gostiju godišnje

N1

Do početka turističke sezone ostalo je nešto više od dva mjeseca, pa se tako u jedinom bh. gradu na moru užurbano radi na pripremama kako bi sve bilo spremno za početak iste. Neum spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana, odlikuju duga i topla ljeta te kratke i blage zime. Naša ekipa boravila je u Neumu i provjerila je kako teku pripreme, te kakvu sezonu očekuju turistički radnici.

Sunčan i lijep dan, tek rijetki su odlučili provesti uz obalu mora. Amila i Ramiz Kajan iskoristili su slobodan dan, kako bi u tišini, prije početka sezone i velike gužve uživali u mirisu mora i šetnji plažom .

“Ljepše je kad nema gužve, malo ćemo da prohodamo, prohladno je, ali je vrijeme fino i sunčano”, priča Ramiz Kajan.

Uživali su i oni najmlađi, ali i turisti koji u prolazu stanu tek da odmore.

“Došli smo samo na deset minuta da popijemo kafu, mjesto je poprilično lijepo. Da budem konkretniji, mislim da bi hoteli trebali biti manji“, smatra turista iz Njemačke.

Zatvorene suvenirnice, puste ulice i plaže uobičajena je slika u Neumu u danima mimo ljetne sezone. Međutim stanovnici Neuma optimistično iščekuju novu sezonu s obzirom na to da se u proteklih nekoliko godina bilježi porast posjetilaca u ovom bh. gradu.

I dok su plaže puste, hoteli su u dobroj mjeri popunjeni. Ugavnom se kažu, hotelieri, radi o kongresnom turizmu, kružnim turama i gostima sa istočnih i zapadnih tržišta. Neum, kako tvrde, raspolaže sa blizu 14.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju. S obzirom na veličinu općine i njen turistički potencijal, trenutni smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe, no ipak radi se na proširenju. A radi se i na infrastrukturi, uređenju plaža i čišćenju grada.

“Ove godine se uistinu dosta radi na podizanju kvalitete same destinacije, infrastrukturi…Samo bi svi voljeli da se izvođači radova pridržavaju svojih rokova, budući da je sve dosad trebalo biti spremno, i da su hoteli otvoreni. Turisti ne vole čuti buku ni bušenja, tako da apeliramo na izvođače da se drže rokova, da sve bude na vrijeme jer nama je sezona već krenula”, upozorava Davor Krešić, Udruženje turističkih djelatnika Neum.

A sudeći prema dosadašnjim najavama pred njima je još jedna dobra sezona. U to je uvjeren i načelnik ove Općine. Naglašava da je za turizam u Neumu od posebne važnosti put koji će povezati ovaj grad sa zaleđem, odnosno s čitavom unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.

“Nije Neum samo more, klima, sunce. Mi moramo i naše zaleđe da spajamo sa turizmom u Neumu, na tome radimo. Raduje nas izgradnja puta prema unutrašnjosti, a radi se i na jednoj poslovnoj zoni prema unutrašnjosti Općine Neum”, ističe Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Zvanično otvorenje sezone očekuje se sredinom juna. Godišnje ovo mjesto posjeti do milion gostiju, a iz Općine Neum nadaju se da će trend porasta broja gostiju biti nastavljen i narednih godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad