Za DF šansa 50 posto, SDA kaže gotova stvar

Vijesti 30. mar 201918:55 > 19:11
N1

Aktuelna procjena iz Demokratske fronte je da postoji 50 posto šansi da će ući u vlast sa Strankom demokratske akcije. Za to vrijeme u SDA očekivanja su mnogo veća od polovičnih.

Prije godinu dana predsjednik DF-a Željko Komšić odlučno je rekao da nema zajedničkog nastupa sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om i drugim etničkim strankama kako u Federaciji tako i u RS-u. Nakon oktobarskih izbora i izjava Demokratske fronte u okviru Bh. bloka činilo se da DF ostaje dosljedan, međutim danas iz ove stranke tvrde šanse sa ili bez SDA su polovične.

“Nažalost neki od političkih lidera koji imaju velike uticaje na medije u posljednje vrijeme spinuju kao da smo mi već u vlasti. Što nije tačno. Izgled da mi budemo u vlast su 50:50”, kaže Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a.

S druge strane iz Stranke demokratske akcije ističu da nemaju, kako kažu, političkih mamaca da uvlače bilo koga u vlast, žele što više političkih subjekata u vlasti na svim nivoima, te ne vide nikakav razlog da DF neće sa njima ući u vlast.

“Vjerujemo da nema razloga da ne dođe do ulaska DF-a u vlast. Na njima je da se konačno opredijele, jer ono što u ovom trenutku svi znamo da su prihvatili da uđu u razgovore oko vlasti. Mi u SDA ne vidim problem da bi mogli donijeti neku drugačiju odluku. I nadamo se njihovom ulaska u vlast”, poručuje Čedomir Lukić, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Većina stranka i stranačkih lidera interes postavljaju iznad principijelnosti, dosljednosti i ideologije smatra komunikolog Enes Osmančević. Dodaje da je u politici interes vječan.

“Ne bi nas trebala iznenaditi bilo koja vrsta koalicije, ni ove ni neke druge, posebno ako znamo da ove manje stranke jednostavno ukoliko u naredne četiri godine ne bi bile dio vlasti, onda se postavlja pitanje njihovog finansiranja i njihovog opstanka. Odnosno njihovog opstanka u političkom životu. Prema tome njima se koaliranje sa strankama koje imaju kapacitet da formiraju vlast jednostavno postvalja kao neka vrsta imperativa za opastanak”, smatra Enes Osmančević, komunikolog.

BiH još uvijek nema uspostavljenu vlasta na državnom nivou. Iz SDA kažu da takve stvari ne ovise samo o njima, i da bi što se njih tiče željeli formirati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine što prije.

“Kada bi mogle da se desi? Ja se nadam u najskorije vrijeme bez toga da ću vam reći bilo koji termin kada će se desiti. Ali bismo željeli da to bude najkasnije sutra”, ističe Lukić.

DF kaže 50%, SDA kaže gotova stvar. Struka da će preovladati interes. Dok se čeka konačna odluka DF-a, sutra će u Istočnom Sarajevu zasjedati GO SDS nako čega bi trebalo biti poznato ide li najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj u koaliciju sa SNSD-om.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad