BH novinari traže javno izvinjenje Bakira Izetbegovića fotografu Žurnala

Vijesti 01. apr 201914:54 > 15:03
N1

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (BHN) upućuje javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog, kako navode, politički neodogovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal.

U saopćenju se navodi da je na press konferenciji SDA, održanoj u subotu, Izetbegović izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je “na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad”.

“Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospdina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal. U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslvnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privantih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“ novinara „kome istina nije sveta“. Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regultorne agenecije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući politčara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK-u i podnošenja tužbe za klevetu”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari.

Podsjećamo, Huso Ćesir je fizički nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu koji se nalazio na radnom zadatku. Kako navode iz portala Žurnal, Kebo je fotografirao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast – o čijem poslovanju su ranije izvještavali. U trenutku napada fotograf se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini. Fotograf Žurnala je čitav napad uspio zabilježiti kamerom. Kao što se na snimku može vidjeti, još dok je prilazio fotografu Žurnala, Ćesir je prijetio da će mu razbiti kameru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad