Novi dan: Gosti su Davor Šešić, Edo Čelebić i Arijana Saračević-Helać

Vijesti 01. apr 201915:08 > 15:11
N1

I sutra vas u Novom danu očekuju aktuelne teme i gosti, te priče iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

Ne stišavaju se reakcije na odluku Glavnog odbora SDS-a da i dalje djeluju kao opozicija. U samom SDS-u obrazlažu da nikada neće biti opozicija Republici Srpskoj, već principima koje su definisali SNSD, SDA i HDZ. Uprkos razlikama, ipak će svi na sastanak kod predsjednice Željke Cvijanović, gdje će kako se najavljuje biti postignut konsenzus i jednistvo i vlasti i opozicije, a u vezi pitanja Dana Republike Srpske, 9.januara. Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS govori za Novi dan.

2. April Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. Generalna skupština UN-a odabrala je ovaj datum s ciljem skretanja pažnje javnosti širom svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Život i prava osoba u autističnom spektru, njihovi problemi i sistemsko rješenje naša je Tema jutra.

Petog aprila navršava se 40 godina od kada je košarkaški klub ”Bosna” postao prvak Evrope. Bilo je to 1979. u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 hiljada navijača KK ”Bosna” je u finalu pobijedila italijanskog šampiona Emersona, rezultatom 96:93. Bio je to, u to vrijeme, najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslovenske klupske košarke. Naša gošća biće novinarka Arijana-Saračević-Helać, autorica dokumentarnog filma o košarkaškom klubu ”Bosna”.

Predstava ”Dženo, dženo Romanpe” ili u prevodu ”Biće, biće Romski narod” premijerno je izvedena prije dvije godine. U susret Svjetskom danu Roma kreće na turneju po cijeloj BiH. Rediteljica Mirela Trepanić govoriće o predstavi koja razbija predrasude i približava romsku kulturu i tradiciju.

Grupa građana okupila se na Facebooku u neformalnoj grupi ”Čuvari okoliša”. Ne čekajući da neko drugi riješi problem, zasukali su rukave i krenuli u obračun sa smećem u prirodi. Uživo ćemo biti u Bosanskoj Krupi, pratimo ovu lijepu priču.

Društvenu svakodnevicu i aktuelne događaje kroz naslovnice dnevnih novina komentarisaće Milan Šutalo, glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa.

Sa vama smo od 7 do 10 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad