Cvijanović: Republika Srpska stvorena prije rata

Vijesti 01. apr 201915:34 > 15:35
N1

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović očekuje da će na sutrašnjem sastanku u Banjaluci povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o 9. januaru biti manifestovano političko jedinstvo političkih stranaka iz RS-a.

“Izaći ćemo sa zaključcima kako prevazići problem u skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, koji su već jasno rekli šta o tome misle i poslali jaku poruku političkim akterima kakvo rješenje treba da bude”, rekla je Cvijanović danas novinarima u Banjaluci.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su se sve političke partije odazvale pozivu na sastanak.

“To je znak političke zrelosti svih političkih aktera u Republici Srpskoj. Mislim da to predstavlja i određeno opredjeljenje kada su neke teme od značaja za Republiku Srpsku, jer je prirodno da na njemu učestvuju”, istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, suština osporavanja Dana Republike Srpske je cijeli niz aktivnosti koje se sprovode niz godina s ciljem uništavanja identiteta ovog bh. entiteta.

“Ovo je politička hajka koja se vodi protiv Republike Srpske. To se dešava u svim oblastima – od uskraćivanja finansijskih sredstava RS-a, selektivnog pristupa pravdi kod sprovođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, osporavanja obilježja Republike Srpske”, navela je Cvijanović.

Ona je rekla da “SDA i bošnjačke političke partije namjerno blokiraju formiranje Savjeta ministara da bi se u tom vakuumu desilo što više stvari ove prirode”.

“U Republici Srpskoj svi moramo da budemo budni i da reagujemo na vrijeme, iako bismo voljeli da budemo relaksirani i bavimo se samo socijalno-ekonomskim pitanjima i strukturnim rješenjima i da doprinosimo daljem razvoju Republike Srpske”, istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je besmisleno da se neko bavi praznikom jer je “RS stvoren prije rata i prije Daytona, a verifikovana tim međunarodnim ugovorom”.

“Ovdje je namjera da se uništi trag da je Republika Srpska postojala prije rata, žele da nametnu teoriju da je ona stvorena u ratu i da je genocidna i da više nema Republike Srpske”, kaže Cvijanović.

Ona je dodala da ove besmislene stvari definitivno homogenizuju društvo u ovom bh. entitetu, jačaju jedinstvo i opredijeljenost da se na to zajednički odgovori.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u ovom entitetu.

Sastanak će biti održan sutra u Palati RS-a u Banjaluci.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu Republike Srpske 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad