Ništa od koalicije stranaka iz RS na nivou države

Vijesti 01. apr 201916:56 > 21:48
N1

Ko je principijelan, a ko ne, u odnosima SNSD-a i SDS-a, stranaka koje su nakon više godina sjele za isti sto? Dok postaje jasno da od ''svesrpske' koalicije u vlasti na nivou države neće biti ništa, jedinstvo će se, najavljuju, ipak manifestovati, ali na pitanjima proslave osporenog Dana Republike Srpske.

U Palatu će svi, od vladajućeg SNSD-a sa partnerima, do opozicionih SDS-a i PDP-a. Zajednički stav o 9. januaru, očekivan je s obzirom na dosadašnje izjave, no od široke koalicije na nivou države nema ništa. Kako se od priča o izdajnicima s jedne i kriminalcima, s druge strane, došlo do do sjedanja za isti sto.

“Nikad nismo vođeni ličnim interesima ili sujetama, zato smo sjeli za sto, sa ljudima koji su neprincipijelni, jer su nas oni nazivali raznim pogrdnim imenima, davali epitete. Onda su najednom to sve zaboravilo i bili spremni da uđu u zajedni vlast. Naravno, nema tu neke promjene razmišljenja o nama, već je potreba da se jedna vrsta odgovornosti podijeli sa nama”, kaže Davor Šešić, član GO SDS.

Vladajuća stranka u Republici Srpskoj optužuje SDS da su prije četiri godine napravili matricu sa HDZ-om i SDA, koja je odudarala od ustavne pozicije entiteta. U najvećoj opozicionoj stranci, neprincipijelnim smatraju SNSD, te dodaju da ne pristaju na političko jednoumlje pod izgovorom jedinstva.

“Priča oko koalicija na nivou BiH, nikada nisam vidjela da tu postoji prava koalicija, tu postoje izvedenice, određene, i politike koje se moraju po obavezi usklađivati, jer je naopako i pogrešno da ne budu usklađene”, tvrdi Željka Cvijanović, predsjednica RS-a.

Posljednji put SNSD i SDS su 2010. godine potpisali Platformu o zajedničkom djelovanju, te formirali Savjet ministara Bosne i Hercegovine. Iza dokumenta su tada prvobitno stali lideri stranaka Milorad Dodik i Mladen Bosić, s ciljem da se afirmiše politika RS-a, te da se zaustavi da ona bude kreirana samo u Sarajevu. SNSD je 2013. godine sa drugim bh. partnerima izbacio SDS iz vlasti. Od tada se kontinuirano zatežu odnosi dvije stranke, najavu normalizacije najavio je sastanak stranačkih delegacija prošle sedmice.

Na sastanku kod predsjednice RS-a Željke Cvijanović i vlast i opozicija postiće jedinstvo o pitanju dana RS, kojeg je upravo zbog datuma proslave 9. januara Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. No, jedinstva po pitanjima zajedničkog učešća u vlasti za sada nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad