Šefik Džaferović za N1: Dosadašnji rezultati rada Predsjedništva BiH

Vijesti 01. apr 201917:10 > 17:43
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda za N1 je kazao da unatoč svim početnim problemima - zadovoljan je radom ove institucije, te da je urađeno mnogo stvari koje su korisne za Bosnu i Hercegovinu.

“Unatoč svim početnim problemima, mi smo napravili određeni rezultat. Uradili smo neke stvari koje su korisne za ovu zemlju. Moglo se malo više”, poručio je Šefik Džaferović.

“Predsjedništvo usvojilo jednoglasno izjavu kada je u pitanju evropski put, imali smo značajnu ulogu u odgovorima na dodatna pitanja. Predsjedništvo po prvi puta iznijelo zajednički stav kada je u pitanju bh. imovina u Hrvatskoj. Pokrenulo je niz aktivnosti pred međunarodnim institucijama. Ja sam podnio prijedlog ovdje u Predsjedništvu vezano za probleme koje imamo sa Pelješkim mostom, očekujem da to prihvati Predsjedništvo iznio sam stav koji je poznat javnosti. Zauzeli smo zajednički stav kada je pitanju odlaganje radioaktivnog otpada na granici BiH i Hrvatske. Pitanje roaminga, akreditacije visokoškolskih ustanova – urađeno je nekoliko važnih stvari. Moglo je više da nije početnih problema”, poručio je Džaferović.

Džaferović je poručio da se sada poštuje Zakon o zastavi, Poslovnik o radu Predsjedništva…

“Ništa se nije promijenilo. Zakon se mora poštovati. Moglo je da se riješi pitanje godišnjeg nacionalnog plana da nije bilo nesretne reakcije iz RS. Žao mi je što je to tako. Trudio sam da ne doprinesem lošem radu nego da funkcionira što je moguće bolje”, ocijenio je član Predsjedništva BiH za N1.

On je ustanovio da Predsjedništvo BiH ima puno nadležnosti, a tamo gdje nije operativno nadležno – ima koordinirajuću ulogu, kroz koju je moguće mnogo toga napraviti. Naveo je primjer rute autoputa Sarajevo-Beograd.

“Moguće je uraditi puno, pogotovo kada su strane investicije u pitanju, vjerujem da će Predsjedništvo ići u tom pravcu”, naveo je Džaferović.

Govorio je Džaferović o formiranju vlasti u BiH. ON je kazao da nijedna stranka ne može uslovljavati nekoga hoće li biti u vlasti ili ne.

“Nijedna stranka ne može da uslovljava drugu hoće li ili neće biti u vlasti. Sve stranke su izašle na izbore, dobili su odgovarajući broj glasova. Vlast u BiH osim na osnovu izbornog rezultata formira se na bazi ustavne pozicije konstitutivnih naroda. Morate imati predstavnike u vlasti iz oba entiteta, tri naroda, iz reda ostalih. To je zadato po postojećem sistemu. Nema političke stranke koja može usloviti, pogotovo ako to dolazi od stranke koja to zna da bez nje nije moguće formirati vlast. Bez HDZ-a to nije moguće. Nije moguće da ta stranka, bez koje nije moguće formirati vlast sada uslovljava ko će biti u koaliciji”, kazao je.

DF i HDZ u koaliciji?

“To je Ustav. Tako je propisano. Svi će morati da poštuju i ono što im se sviđa i ono što im se ne sviđa, a proizilazi iz našeg sistema. Imamo pojavu parcijalnog pristupa Dejtonu. Sve se mora poštovati, i ono što vam se dopada i ono što vam se ne dopada”, naveo je Džaferović za N1.

“Proces formiranja vlasti u protekloj sedmici uznapredovao kada su parlamentarne većine u pitanju. Mi smo sada u situaciji da kažemo koje su to stranke koje će učestvovati u vlasti na državnom i Federalnom nivou. Bilo je dilema kod DF, mi sada znamo da je to SDA, DF, HDZ i SNSD. Mi smo željeli da to bude šire. Imali smo razgovore, druge stranke nisu izrazile želju da idu u vlast. Pri tome mislim na SBB. Razgovarao sam sa predsjednikom, dobio sam takav odogovor. Vidjet ćemo šta će biti do kraja procesa”, poručio je.

On je u razgovoru poručio da pomaci mogući i moraju se desiti po pitanju aktivacije godišnjeg nacionalnog plana, jer je to stvar vladavine prava.

Pogledajte video kompletnog razgovora iz Dana uživo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad