Je li napadnuta kamera ili kamerman

Vijesti 01. apr 201917:18 > 19:22
Screenshot

Nakon napada Huse Ćesira, predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, na kamermana Žurnala Adija Kebu, oglasili su se i bh. novinari, a konačno i sam Ćesir. Sankcije i kazne se traže sa obje strane. Najviše komentara izazvao je stav prvog čovjeka SDA Bakir Izetbegović o napadu na kameru, a ne na čovjeka. Stižu reakcije sa svih strana, je li napadnuta kamera ili kamerman?

“Huso Ćesir je napao kamermana, ustvari, on je napao kameru, nije dakle napao čovjeka, ali je otimao mu kameru, udarao po kameri i tako”. Ovako je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović okarakterisao napad stranačkog kolege Huse Ćesira na fotoreportera Adija Kebu. Nekoliko dana nakon, saopćenjem za javnost oglasio se i sam Ćesir. I on kaže da nije bilo fizičkog kontakta.

“Afekat s moje strane proizvod je provokativnog i drskog ponašanja snimatelja i njegovog odbijanja mog poziva da uđe u krug preduzeća, kako bismo se dogovorili o tome šta hoće i treba da snimiti, odgovarajući da je on u javnom prostoru i da može raditi šta hoće”, kazao je Ćesir.

Ćesir se pozvao i na Krivični zakon FBiH ističući da neovlašteno snimanje privatnog prostora nije dozvoljeno. Snimanje je ipak bilo legitimno, smatraju u društvu novinara BiH. Kažu, u novinarskom poslu cilj opravdava sredstvo.

“Postoji u kodeksu novinarske etike, jedna odredba, koja kaže da novinari mogu koristiti čak i nelegalna sredstva kako bi došli do određenih informacija i kako bi ispunili svoje novinarske zadatke, ukoliko za to postoji opravdan legitiman javni cilj. U ovom trenutku postoji javni interes da se fotografiše posjed Huse Ćesira”, tvrdi Borka Rudić, BH Novinari.

Vrh SDA i Bh. novinari ne dijele mišljenje ni o načinu sankcionisanja. Izetbegović osuđuje novinare generalno, dok iz struke kažu da novinari se svakodnevno kažnjavaju.

“Kad novinari naprave sankcije i isključe iz Udruženja novinara samo jednog takvog, koji u ovoj državi prave haos u glavama ljudi, kojima istina nije sveta, koji u privatni život ljudi ulaze, svi mi znamo kakvog su nam jada nanijeli, kad jednog takvog isključe, onda ćemo i mi isključiti Husu Ćesira”, poručuje Izetbegović.

“Udruženje BH Novinari na desetine žalbi podnosi na godišnjem nivou, protiv novinara i urednika, koji u kršili profesionalni kodeks. Kada se političke partije budu ponašale kako se ponašaju mediji i novinari u sankcioniranju neprofesionalnog istupanja, onda mi nećemo imati ovdje problem sa napadima na novinare”, ističe Rudić.

A zbog napada, podijeljenja je i bh. javnost. Stižu komentari sa različitih strana. Na Twitteru uglavnom brane kameru, a evo i nekih poređenja.

“Huso Ćesir je napao kameru, nije napao kamermana. Bakir Izetbegović.”
“Granatirali smo legitimne vojne ciljeve po Sarajevu, nismo ubijali civile. Ratko Mladić.”
”Majka razgovara sa nestašnim djetetom: Ako ne budeš slušao, doći će kamera i napast će te.”

“To vam je isto kao da vas je napala bespilotna letjelica, ili nekako mi je ta logika potpuno iščašena, zamišljam kao da biste vi u ratu napali pušku, a ne borca koji je na suprotnoj strani”, pojašnjava Zvonko Marić, delegat u Domu naroda FBiH.

Na suprotnim stranama su sad i Huso Ćesir i napadnuti Adi Kebo. Ćesir očekuje da će Kebo biti kažnjen novčano ili zatvorom do tri godine, a upravo Huso Ćesir tereti se za krivično djelo oštećenje tuđe stvari i nanošenje lakših tjelesnih povreda. Očekuje se stav MUP-a i Tužilaštva KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad