"Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi"

Vijesti 01. apr 201918:49 > 18:56
N1

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpska Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije.

Taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

“Ukoliko dođe do formiranja rezervnog policijskog sastava u RS, to će biti poruka da postoje policijske, odnosno oružane snage, koje se mogu suprotstaviti ili zaštititi određene projekte u RS, koji su bili najavljivani. S druge strane, namjera je da se jedan značajan broj građana uvede u sistem obučavanja, pripremanja, naoružavanja i da na neki način predstavljaju određenu oružanu silu, koja u datom trenutku može biti upotrijebljena i zloupotrijebljena, kako ko gleda”, rekao je Salkić.

Dodao je da RS nema ni ekonomske kapacitete za taj projekat.

“Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi”, tvrdi on.

Ističući da je ranije upozoravao da formiranje rezervnog sastava policije RS može dovesti do određenih problema te izazvati različite sumnje, podsjetio je da predstavnici međunarodne zajednice i neki drugi politički faktori u BiH nisu tretirali to pitanje na najozbiljniji način.

“Upravo zbog tih blijedih reakcija ide se korak dalje”, rekao je Salkić.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naglasio je da je neophodno da Ministarstvo unutrašnjih poslova uvede rezervni sastav policije da bi uspješno odgovorilo na niz bezbjednosnih izazova sa kojima može RS da se suoči poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad