Salkić traži reakciju pravosuđa na odbijanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS

Vijesti 02. apr 201915:33 > 15:38
N1

Usvajanje novog zakona, u kojem bi bio ponovo definiran 9. januar kao dan entiteta RS, predstavlja suprotstavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i to u kontinuitetu - upozorio je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

“Takvo ponašanje zahtijeva reakciju pravosudnih institucija i drugih agencija zaduženih za praćenje provođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, naglasio je Salkić.

Umjesto što u kontinuitetu ignorišu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i odluke drugih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnih sudova, pozvao je predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da se odlučno i hrabro suoče s istinom.

“Bošnjaci, Hrvati i ostali građani su konstitutivni u entitetu RS, kao i predstavnici srpskog naroda, i krajnje je vrijeme da predstavnici srpskog naroda to i prihvate. Pozivamo ih da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice koje su vezane za vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba iz perioda 1992.-1995., koje je osuđeno za teške zločine, uključujući etničko čišćenje, progon, terorisanje i genocid”, naveo je Salkić.

Sve te radnje, kako je dodao, imaju duboku vezu i temelj u devetom januaru.

“Prihvatanjem ovih činjenica i distanciranjem od presuđenih ratnih zločinaca, vi činite najveću korist svom narodu, jer tako skidate teret kolektivne odgovornosti za ono što je presuđeno. To je jedini ispravan put za sve nas u Bosni i Hercegovini, put mira, zajedničkog života i prosperiteta u Evropskoj uniji kao našem cilju”, smatra potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao „Danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „Dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „Dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je sinoć je najavio da će u Narodnoj skupštini RS-a na jesen biti usvojen novi zakon koji će opet definirati 9. januar kao “Dan RS”, ali će se taj zakon zvati drugačije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad