Dizdarević: Niko nikad nije ujedinio Arape kao Trump ovih dana

Vijesti 03. apr 201908:39 > 08:53
N1

Geopolitički analitičar Zlatko Dizdarević je u razgovoru za N1 kazao da je Trump posljednjim potezima u vezi sa Golanskom visoravni ujedinio Arape kao niko do sad.

Situacija u vezi sa Golanskom visoravni?

“Što vrijeme više prolazi, takvi potezi su sve normalniji što se njega tiče. Bila je jedna nada na početku temeljem onoga što je govorio u izbornoj fazi, čak i kada je izabran, da će krenuti u nekom drugom pravcu. Jedna je taj vanjskopolitički američki sklop postaje zabrinjavajući. To je jedna nevjerovatna klaustrofobija na zbivanja u svijetu. To osjećanje da su stvarno jedini na svijetu i da su uzor za sve, to je bilo poznato i ranije, ali se sada pretača u nešto drugo: Ako ne budete kao mi, onda smo neprijatelji”, kazao je Dizdarević.

Netanyahu i Golanska visoravan?

To je jedna moćna organizacija koja očigledno vrši presudan uticaj na mnoge aspekte američke spoljne politike. Interesi SAD-a su da budu prvi, jedini, najveći i najjači na svijetu. Čak se ne uvažava ni ono što je važilo za vrijeme Hladnog rata“, kazao je i dodao:

“Mijenja se geostrateška situacija u svijetu. Mijenja se situacija se energentima”.

Kazao je da je Golan izvor vode, te da je bitan radi toga.

Golan je izbor vode. Bila je priča da je bitan zbog raketnih sistema koji brane Izrael. Danas raketnim sistemima to nije bitno. Očigledno je prisutna jedna histerija u Izraelu povodom legalizacije svega onoga što su gradili i širili. Nikad niko nije ujedinio Arape kao Trump ovih dana sa Golanom. 150 zemalja, kompletna EU, kompletna Arapska liga su se ujedinili. Oni koji su bili protiv Sirije, naoružavali ISIL su prije dva dana kazali da su za SIriju, odnosno za Golan“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad