Branislav Borenović, Adnan Šteta, Ernest Petrič i Zijad Bećirović u Novom danu

Vijesti 03. apr 201915:51 > 15:58
N1

I sutra vas u Novom danu očekuju aktuelne teme i gosti, te priče iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

Partija demokratskog progresa neće učestvovati u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nakon poziva SNSD-a. Branislav Borenović navodi i da je odbio ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, zbog čega i šta misli o presudi Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao dana Republike Srpske – reći će nam lider PDP-a, uživo iz Banjaluke.

Izgradnja tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Hrasnica najavljena je 2014. godine, potom 2017., i opet 2018. Najavljivali su izgradnju pruge ministri, načelnici općina i premijeri – a osim što nove pruge, evidentno, nema i postojeće su dotrajale a tramvaji na njima su stari toliko da BiH prije deset godina kupovala tramvaje, danas stare 39 godina, a donirani su nam i oni stari 66 godina. Hoće li biti nove pruge, šta će se događati sa starom i kada će muzejske primjere tramvaja na ulicama Sarajeva zamjeniti nešto noviji – za Novi dan govori Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Odluku Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, poziciju BiH u međunarodnim odnosima i put ka kandidatskom statusu u EU, komentarišu Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije i Ernest Petrič, slovenski diplomata i stručnjak za međunarodno pravo.

U minskim poljima, poslije rata u BiH, stradalo je preko 1.500 ljudi. 8. decembra 2005. g., Generalna skupština UN-a proglasila je da će se 4. april svake godine obilježavati kao Međunarodni dan svijesti o opasnosti od mina i pružanja pomoći pri protuminskim aktivnostima. Govorimo o važnosti obrazovanja o opasnosti od mina na području Bosne i Hercegovine, naši gosti su članovi EUFOR misije – Džejna Skopljak, voditeljica obrazovanja o opasnosti od mina, Mariusz Kuchta, kapetan fregate poljske ratne mornarice i Izet Elisani, prevodilac u LOT kući.

U petak, 05. aprila navršit će se 27 godina od formiranja Specijalne jedinice MUP R BiH, Odred policije “BOSNA”. Tim povodom biće izveden performans u kojem učestvuju umjetnici i umjetnice Sarajeva, a režiju i koncept potpisuje Dino Mustafić. O sadržajima obilježavanja i projektu podizanja spomenika odredu policije “Bosna”, za Novi dan govore Omer Osmanović, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana jedinice i Muhamed Gafić, vođa grupe za realizaciju projekta spomenika “Bosanskim specijalcima”.

Govorimo i o desetom izdanju Sarajevo Business Foruma, koji će se u glavnom gradu BiH održati od 17. do 19. aprila. Šta je iskustvo prethodnih izdanja – koliko dobrog možemo pokazati investitorima koji dolaze u našu zemlju i koliko se projekata realizuje zbog ovog eventa, reći će nam Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke, glavnog organizatora SBF.

Naša gošća je i Ajla Škrbić, doktorica pravnih nauka koja je promovirala knjigu “Imunitet države od suđenja i izvršenja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad