Kojić za N1: Incijativa 12 udruženja nije provodiva

Vijesti 03. apr 201917:42 > 19:13
N1

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih za N1 je komentarisao incijativu dvanaest udruženja žrtava rata iz Bosne i Hercegovine nakon presude Radovanu Karadžiću, kazavši da ona nije provodiva.

Kojić je podsjetio da je u osnivačkim aktima Haškog tribunala jasno i nedvosmisleno rečeno da Haški tribunal sudi pojedincima, a nikako državama, vladama i kolektivitetima.

“Nisam iznenađen ovom porukom juče od udruženja, čije žrtve ja uvažavam i cijenim, da će se to pokušati iskoristiti u političke svrhe, kako bi se pokušala uraditi ustavna promjena u smislu onih želja koje bošnjačke partije iz Federacije koje već godinama javno izražavaju, a to je da se Republika Srpska ukine a da osnov za to budu presude koje je donosio Haški tribunal i Sud BiH. To je nedopustivo”, istakao je.

Prema njegovim riječima, ovdje je jasno vidljivo da su nevladine organizacije iz FBiH u konkretnom slučaju korištene u političke svrhe, dodavši da prvenstveno misli na SDA.

VEZANA VIJEST

“Oni su čitavo vrijeme tu priču gurali, kako je RS genocidna tvorevina. Naravno tu ima i DF-a i drugih, ima i svih ostalih političkih partija, koji su gurali priču kako su te presude osnov da dođe do ukidanja RS-a. U tom smislu je bila incijativa za 9. januar, za Dan RS, koja je ponovo, nažalost, na Ustavnom sudu (BiH), koji se isključivo bavio političkim principima, donijeta da se ponovo mora donijeti neki zakon o praznicima”, kazao je.

Kojić tvrdi da se incijativom za 9. januar pokušava se prekrajati značajna istorijska činjenica.

“Jer 9. januar je nastao prije ratnih dejstava, a nikako kako ga oni pokušavaju predstaviti. Ja uvijek kažem da žrtve se moraju poštovati bez obzira iz kog naroda dolazile. Ja poštujem sve žrtve i RS. Poštujem sve žrtve, ali stvarne žrtve. Ali ni na koji način se ne smije dozvoliti i ne bi smjelo da te žrtve budu predmet određenih manipulacija”, kazao je.

Smatra da se incijativom 12 udruženja pokušava osporiti svaka žrtva iz srpskog naroda.

“Evidentirali smo 29.762 srpske žrtve. Pa kad govorim o tome, da li je mali Slobodan Stojanović, dječak koji je ubijen u Podrinju na jedan brutalan način, da li on više nije žrtva”, upitao se Kojić.

Podsjećamo, jučer (2.4.) dvanaest udruženja žrtava u BiH je najavilo incijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama radi zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca, nakon drugostepene presude Radovanu Karažiću.

Cijeli razgovor sa Miloradom Kojićem pogledajte u priloženom videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad