Presuda Vrhovnog suda Srbije obradovala "švicarce" u BiH

Vijesti 03. apr 201918:56 > 20:23
N1

Korisnici kredita u švicarskim francima na području Bosne i Hercegovine i danas čekaju reakcije nadležnih sudova, ali i državnih institucija, koje bi morale, kako kažu, ispraviti nepravdu koju im je nanijela Hypo Addiko banka. Nedavno su nadležni sudovi u Srbiji i Hrvatskoj ništavnim proglasili odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u ovoj valuti, što je pravna osnova za sve aktuelne ili buduće tužbe u korist klijenata. Za korisnike u BiH konačna instanca je Ustavni sud. Najavljuju i proteste.

Šta znači živjeti u strahu, zna Amra Hodžić. I njena porodica. Kolika će naredni mjesec biti rata? Da li će moći da je plati? Da li će ostati bez stana, na ulici? Pitanja su s kojima liježe i budi se čitavo desetljeće. Kada je najbolesnija, na bolovanje ne ide. Čuva svaku marku. Bespomoćna. Jer niko ne radi svoj posao, kaže. Država zakazala. Sudovi također. Četvrta godina kako čeka drugostepenu presudu. A rata, raste. Od prvobitnih 300, do danas više od 500 maraka.

“Ja u kući imam dva kredita, koji sam baksuz. Ja i muž smo podigli kredit da bi riješili stambeno pitanje sebe i svoje djece. Danas otplaćujemo te kredite, na kakav način, to samo nas dvoje znamo. Vi se morate odreći nekih osnovnih stvari u životu od lijekova, normalnog života, ne možete priuštiti masu toga, sebi, svojoj djeci. Živite za tu ratu kredita koju morate otplatiti jer ne želite da opteretite svoje žirante, svoju porodicu, ne želite sebi da dozvolite neke stvari. Niko od nas nije digao kredit da ne bi vratio, nego da vratite s kamatom koju ste imali na dan podizanja kredita. To je bilo 62 hiljade, sada je došlo do 100 hiljada”, priča Amra Hodžić, korisnica kredita u francima.

Više od 30 korisnika pritisak nisu izdržali. Oduzeli su sebi živote. Desetine je zbog stresa preživjelo moždane, srčane udare, ozbiljne psihičke probleme. Brojne porodice su se raspale. Oni najizdržljiviji protestovali su. Na kiši. Na suncu. Dane i noći. No, bezuspješno.

“Naši podaci i podaci banke se u mnogome razlikuju. Jedanaest hiljada i 600 je takvih kreditnih partija bilo. Dosta njih je otplatilo te kredite i pravnu borbu nastavljaju sudskim putem. Dosta njih je odustalo od daljeg plaćanja isto nastavljaju borbu sudskim putem. Danas imate sigurno negdje oko pet hiljada kreditnih partija koje su aktivne. Kada čujete pokazatelje Hypo banke oni kažu mi smo našli zajednički jezik sa korisnicima kredita u BiH gdje je 92 posto pristalo na njihove tzv. olakšice, a ti njihovi pokazatelji su samo mazanje očiju javnosti”, tvrdi Kemal Duraković, predsjednik Udruženja Švicarac.

Tek tri su konačne presude u Federaciji. U korist korisnika, kažu u Udruženju. Dvije je dobila Bihaćka pivovara. Problem je taj, kaže advokatica Vesna Pehar, koja godinama zastupa brojne korisnike CHF kredita, što je jedan spis otišao pred Vrhovni sud. Bio je u fazi pripremnog ročišta, kada nisu bili provedeni svi dokazi, i Vrhovni sud je dao ocjenu da je valutna klauzula bila dopuštena. Nakon odluke srbijanskog Vrhovnog kasacionog suda, budi se nova nada, ističe Pehar. Pravdu će potražiti pred Ustavnim sudom.

“Nas je obradovalo stajalište u presudi Vrhovnog suda Srbije iz razloga što smo mi u našim sudskim postupcima već dokazali da banka nije imala zaduženje u CHF valuti prilikom plasiranja ovih kredita. To je utvrđeno uvidom u dokumentaciju banke i to su potvrdili sudski vještaci. Posebno nas raduje da je Vrhovni sud Srbije kazao da treba utvrditi da li su korisnici kredita informirani o svim rizicima koje nosi ugovaranje kredita s valutnom klauzulom CHF. Mi smo također utvrdili da korisnici kredita ama baš ni na koji način nisu upoznati s rizicima”, ističe Pehar.

U međuvremenu, iz Addiko banke poručuju, aktivno rade na rješavanju problema. Pozivaju su upravo na navedenu odluku Vrhovnog suda o dopustivosti valutne klauzule. Ali navode, kako su i brojne drugostepene presude nižih sudova išle u korist banke.

“Od 2016. do 2018. banka je realizovala projekat dobrovoljne konverzije, kako bi ovim klijentima omogućila lakšu otplatu kredita. Više od 90% CHF kredita u FBiH je zatvoreno kroz konverziju ili otplaćeno, a banka i ostalim korisnicima još uvijek nudi opciju konverzije uz olakšice koje se kreću do 50% ostatka glavnice. Početkom aprila 2018 godine, Konkurencijsko vijeće BiH je također potvrdilo zakonitost postupanja banke. Bitno je napomenuti da je u FBiH preostalo 323 CHF kredita, i svaka druga informacija je apsolutno netačna”, poručuju iz Addiko banke.

Bilo je pokušaja da se država izbori s ovim problemom. Prijedloga tzv. zakona o švicarcima u oba entiteta. No, zastupnici u prethodnom mandatu ovo pitanje nisu priveli kraju. A prioritet, bar do sada, nije ni aktulenom mandatu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad