Borenović za N1: Dan RS je 9. januar koji će se obilježavati u narednom periodu

Vijesti 04. apr 201908:45 > 09:17
N1

Partija demokratskog progresa neće učestvovati u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine nakon poziva SNSD-a. Lider PDP-a Branislav Borenović navodi i da je odbio ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, a zbog čega i šta misli o presudi Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao dana Republike Srpske, za N1 je uživo iz Banjaluke govorio Borenović.

Na pitanje zbog čega je odbio ministarsku poziciju je rekao: “Naša je procjena, procjena stranke a i moja lična, je da je u ovom momentu nerealno da PDP bude u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Javnosti smo saopštili svoj stav koji je legitiman, da nećemo ulaziti u Savjet ministara, ali da ćemo podržati svaki napor koji se bude radio u narednom periodu u vidu dobrih rješenja, ali ćemo isto tako biti izuzetno žestoki kada budemo kritikovali ona rješenja koja nisu dobra za ljude koji žive u ovoj zemlji. Sam proces formiranja Savjeta ministara je otišao u pravcu u kojem je već jasno da će se formirati od tri političke stranke – SDA, SNSH i HDZ, koji imaju dovoljni politički kapacitet, od čega HDZ i SNSD imaju apsolutnu većinu u jednom od domova Parlamentarne skupštine. Ove tri stranke su napravile odnos u kojem je jasno da će formirati Savjet ministara. Mi smo jasnu poruku željeli da pošaljemo, a to je da nas ne interesuju samo pozicije, nas više interesuju politike, strategije u kojem će zemlja ići. Odbacio sam i lično mogućnost da budem na ministarskoj poziciji jer me više interesuje kako će se odvijati neke strategije i kako će se definitisati određena rješenja. Bitno je spomenuti i da su nakon 10 godina dvije stranke pokazale spremnost da sjednu za sto i razgovaraju o aktuelnim temama i složili smo se da je neophodno održavati komunikaciju, da razgovaramo o svim prorblemima u ovoj zemlji, da radimo na izmjeni Izbornog zakona, a spremni smo da donesemo novi zakon o političkim partijama o praćenje rada javnih servisa u Republici Srpskoj i da javni servis radi u interesu svih građana u RS“.

“Ovo je momenat u kojem ćemo tek vidjeti da li je moguće stvarati kulturu dijaloga – da umjesto tenzija i bespotrebnih svađa uvedemo politiku razgovora u kojem ćemo shvatiti da je potrebno stvarati nove politike, da ćemo se takmičiti ko ima bolje principe rada i da se oslobodimo stega. Ljudi su umorni od teških svađa i sukoba. Ove dvije stranke jesu udaljene, ali i pokazujemo neku vrstu odgovornosti. Razgovor je bio dosta korektan, ali mi nastavljamo izuzetno snažno opoziciono djelovati, a nudićemo i određena rješenja”, dodao je lider PDP-a u Novom danu.

Pitali smo ga i kako komentariše presudu Ustavnog suda BiH kojom je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS.

To je ponovo jedna odluka Ustavnog suda koja nas bespotrebno uvlači u političku turbulenciju, i u to da gubimo vrijeme oko nečega što je već poznato. Mi smo slavili i obilježavali i obilježavaćemo Dan Republike Srpske kao što to činimo već više od četvrt vijeka. Postavlja se pitanje zašto svaki put ići sa nekim apelacijama koje nas samo dodatno usporavaju u nastojanjima da ideemo naprijed. Zašto se troši tolika energija od strane pojedinih političkih struktura u osporavanju nečega što je nemoguće osporiti zato što je to postojanje Republike Srpske povezano sa našim osjećajem da imamo pravo da obilježavamo svoj dan. Postavlja se pitanje šta se s tim apelacijama konkretno postiže. Vi znate da smo prije desetak godina imali apelaciju gdje su osporeni grb i zastava RS, ali osporavanje tih stvari nije pomoglo da niti jedan drugi narod u RS bolje živi. Dan RS je 9. januar koji će se obilježavati u narednom periodu. Ja sam prije dvije godine predlagao da se potpiše jedna deklaracija o evropskoj budućnosti BiH u kojem će se političke strukture baviti pitanjima odlaska mladih, ekonomijom, kako da ova zemlja bude zemlja u kojem će biti veće plate i penzije… a ne da se bavimo činjenicama da osporavaju svoje pravo. Tada nije bilo podrške od strane Izetbegovića koji je u prvi mah bio oduševljen tom idejom vrste pomirenja, međutim nije konačan odgovor došao. Vrijeme je da pokušamo staviti tačku na određene stvari kako bi se sklonile tenzije i da se bavimo konkretnijim stvarima“, mišljenja je Borenović.

Na pitanje da li se trebaju poštivati pravosudne institucije je kazao: “Ustavni sud se pretvorio u neku vrstu suda koji ispunjava političke zahtjeve, što nije dobro. Kako to odjednom nakon dva desetljeća se sjetio Izetbegović da ih taj dan vrijeđa. Da li je bolje Bošnjacima ili Hrvatima nakon odluke Ustavnog suda kojim je osporen grb i himna RS? Nije bolje. Nemaju bolji život, vrtimo se u krug oko teških političkih tema i to nas sklanja sa suštinskih tema u ovoj zemlji. Ustavni sud se pretvorio u instituciju koja uvodi politički nemir. Jeste to osjetljivo pitanje, ta institucija ima jasnu nadležnost, ali isto tako nam da pravo da damo demokratski odgovor koji će ići u pravcu tom da je za nas besmisleno ospravati dan koji se toliko godina slavio. Mi ćemo naći način da na legitiman način nastavimo obilježavati taj dan“.

O dva nova zakona na kojima radi Vlada RS – o javnom okupljanju i rezervnom sastavu MUP-a RS je rekao: “Pooštravanje ovih mjera u Zakonu o javnom redu i miru je bespotrebno. To da se ne fotografišu pripradnici MUP-a RS, a šta kada policajac radi neku kriminalnu aktivnost? To znači da ne smijete da uslikate? Stvara se dodatna represija u RS uvođenjem tih mjera u Zakon o javnom redu i miru. Tu se želi poslati dodatna poruka zastrašivanja građana u RS. Mi smo jedino područje gdje na Trgu ne smije biti pet ili šest građana da razgovara. Tada im može prići policija i pitati ih da li je to javno okupljanje. Mi smo iz PDP-a odmah reagovali i rekli da nema potrebe za takvim izmjenama. Ono što je važno kod rezervnog sastava MUP-a RS jeste pokušati na svim nivoima napraviti takav ambijent među političkim strukturama da se stvori sigurnost građana te kako da policijske strukture štite građane i otkrivaju najteža krivična djela. Čini mi se da se sad više radi o tome kako da se zastraše građani nego kako da se otkrivaju najteža krivična djela”.

Borenović je za N1 komentarisao i Povorku ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

“Ja sam čovjek pristalica da svako ima pravo da iznosi svoje stavove i kao političar nemam ništa protiv da se održi u Sarajevu. Lično neću biti tamo, ali svako ima pravo da iznosi svoje mišljenje i stavove. Očekujem da to bude mirno okupljanje”, istakao je lider PDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad