Dodik o otvorenom pismu Emira Hadžihafizbegovića

EMMANUEL DUNAND/AFP

Poznati bosanskohercegovački glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, nedavno je uputio otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku povodom smrti Hatidže Salaharević, koja je u ratu izgubila muža Mehmeda i sina Edina, jednog od najperspektivnijih jugoslavenskih košarkaša koji je likvidiran u logoru "Sušica" u Vlasenici.

U intervjuu za BHRT, Milorad Dodik nije želio komentirati otvoreno pismo koje mu je, kao zaljubljeniku u košarku, uputio jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca i direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu Emir Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović u pismu poziva Dodika da “svojim autoritetom potakne Tužilaštvo BiH da procesuira Miću Kraljevića” aktuelnog načelnika općine Vlasenica iz SNSD-a, koji je na Sudu BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici tokom 1992. i 1993. godine, kada je ubijen i talentirani mladi košarkaš Edin Salaharević.

“Nemam pojma ko je taj. Ja sam mislio da je to neki hrvač. Ko je on? Šta ja imam s njim”, kaže Dodik o Hadžihafizbegoviću.

Otvoreno pismo pročitajte na ovom linku.

Dodik govori kako nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv “neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka”.

“Ja u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija “odavno dobila političke konotacije”.

“Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage sa Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je donio političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati”, smatra Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad