SDA: Užasna poruka iz Hrvatske i ohrabrujuća reakcija mladih ljudi

Vijesti 04. apr 201911:23 > 11:25
N1

Odluka Katoličke crkve i Sveučilišta u Zagrebu da organizuju predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića predstavlja najgrublje narušavanje moralnih i civilizacijskih normi, saopćeno je iz SDA.

“Zastrašujuće je i gnusno da osoba koja je naredila da se strijeljaju nedužni civili drži predavanja mladim ljudima, u organizaciji obrazovne institucije i vjerske zajednice koje bi trebale da promoviraju moralne i vjerske vrijednosti, a ne da afirmiraju zločinačko naslijeđe. Postavlja se pitanje zašto Crkva i Sveučilište pokušavaju od ratnog zločinca napraviti uzor za mlade ljude, i zašto šalju užasnu poruku žrtvama u Ahmićima, i to baš uoči godišnjice masakra”, navode iz SDA.

“Čovjek koji je naredio da se pobiju i spale djeca od nekoliko mjeseci, zajedno sa svojim majkama, ne trebaju biti uzor nikome, a posebno ne mladim ljudima. Zato ohrabruje pravdoljubiva reakcija mladih ljudi i dijela javnosti u Hrvatskoj koji su se usprotivili glorificiranju zločinca. To ulijeva nadu u mogućnost da će prevladati civilizacijske vrijednosti koje osuđuju zločin i staju u zaštitu žrtava što jedino može biti put poboljšanja odnosa i izgradnje povjerenja među narodima, ali i odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, stoji u saopćenju SDA.

Grupa aktivista preksinoć je prekinula predavanje u studentskom domu u Zagrebu koje je držao Dario Kordić, osuđen na 25 godina u Hagu zbog ratnog zločina i ubistva više od stotinu civila u Ahmićima.

Predavanje je organizovao sveštenik Damir Stojić pod nazivim “Bog iza rešetaka” u Studentskom domu “Stjepan Radić”. Suorganizator tribine je bio Zavičajni klub hercegovačkih studenata.

Kordić je govorio o tome kako je upoznao Boga dok je bio u zatvoru.

Pred stotinak okupljenih studenata došlo je do incidenta, kada je manja grupa pokušala da prekine predavanje

Na tribinu su upala aktivisti koji su počeli da skandiraju “ratni zločinac”, a imali su i natpis “Dario Kordić – ratni zločinac”. Publika je reagovala, a nekoliko njih je nasrnulo na aktiviste, izbacivši ih iz dvorane. Iz publike su dobacivali pretnje i pozvali Kordića da nastavi s govorom, koji je za to vreme držao brojanicu i govorio Isusove reči: “Bože, oprosti im, ne znaju šta čine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad