Avdo Avdić za N1 o odluci Tužilaštva BiH u slučaju afere vrbovanja bh. građana

Vijesti 04. apr 201912:17 > 12:36
N1

Novinar Žurnala Avdo Avdić u razgovoru za N1 prokomentarisao je odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je jučer donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara i Ivana Bandića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Konzulat u Tuzli, a koji se spominju u okviru afere vrbovanja državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je formiran po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na Žurnalu u okviru kojih je navedeno da spomenute osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta. 

U razgovoru za N1 Avdić kaže da se ništa drugo nije ni moglo očekivati od Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Svaki put kada su ugroženi interesi biznismena i političkih partija HDZ-a i SNSD-a, kada su ugroženi interesi osoba koje rade u službi Republike Hrvatske i Republike Srbije, obično donose naredbe o neprovođenju istrage ili naredbe o obustavi istrage”, kazao je Avdić za N1.

Kako je naveo, Tužilaštvo BiH je u svom saopštenju “uništilo samo sebe”.

“Uzemete li prvi dio saopćenja zajavnosti, oni kažu da ne postoji dovoljno dokaza da bi mogla biti donesena naredba o provođenju istrage protiv tri osobe koje se dovode u vezu sa ovom pričom, a onda u zadnjoj rečenici tog saopćenja Tužilaštvo BiH kaže da će nastaviti da radi na predmetu obavještajni upad Republike Hrvatske na teritoriju BiH. Ako nema osnovane sumnje da su tri osobe počinile bilo kakvo krivično djelo zašto onda i na kojem to predmetu Tužilaštvo BiH želi nastaviti da radi”, kaže novinar Žurnala.

Kako je naveo, dvije osobe zbog kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage su u rodbinskoj vezi sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

“U ovom slučaju radi se o Miji Krešiću i Mati Đakoviću koji su u rodbinskim vezama sa glavnom državnom tužiteljicom i oni to ne kriju. Uzmete li zakone i pravilnike o radu nosilaca pravosudnih funkcija, vidjet ćete da bi se Tužilaštvo BiH u ovom slučaju moralo izuzeti iz samog predmeta. Nas uopšte ne iznenađuje ova odluka jer smo mi u prvom tekstu napisali da je Tužilaštvo BiH saučesnik u svim ovim obavještajnim ili paraobavještajnim upadima na teritoriju BiH jer oni godinama štite osobe koje vrše degradaciju BiH na međunarodnom planu. Vratit ću se u 2010. godinu kad kada je tadašnji i današnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, rođak Gordane Tadić, potpisao krivotvoreni akt sa zaglavljem Vijeća ministara BiH i vodenim žigom Republike Srpske na kojem je bio navodni spisak 45 terorističkih organizacija iz iIH i poslao ga u Ujedinjene nacije. Kada je prijavljen Tužilaštvu BiH 2010. godine ništa se nije desilo. Od tada pa do danas ne zna se sudbina tog predemta”, naveo je Avdić.

Kako su jučer naveli, Tužilaštvo BiH nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad