Reakcije na formiranje Rezervnog sastava: Pokušaj pravljenja nove srpske države

Vijesti 04. apr 201917:00 > 20:03
N1

Najava formiranja Rezervnog sastava policije Republike Srpske izazvala je zabrinutost u velikom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovo se naročito tiče povratnika u ovaj entitet koji kažu da su im prava maksimalno uskraćena. Ne ohrabruje ih formiranje rezervnog sastava MUP-a. Sumnjaju da iza svega stoje potpuno drugačiji razlozi od onih koje navode zvaničnici Republike Srpske.

Prošlogodišnja nabavka više hiljada dugih cijevi, organizacija policije kroz kasarne, etnički očišćena, formiranje rezervnih sastava, bez konkretnih razloga ekonomske opravdanosti – kod Bošnjaka u Republici Srpskoj ne budi osjećaj sigurnosti, nego suprotno. Kaže potpredsjednik entiteta, Ramiz Salkić.

“Od policijskih snaga na prostoru entiteta RS se pokušava napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti ili zloupotrijebiti u određenim momentima, ovisno kako ko gleda na određenu situaciju. Takva struktura trebala bi da ulijeva sigurnost i povjerenje određenim politikama koje zagovaraju separatizam. Vi znate da je Dodik nedavno izjavio da mu treba 24 sata da izvede policiju na entitetske linije i da završi posao”, kaže Salkić.

Jačanje Ravnogorskog četničkog pokreta, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida – razlozi su zbog kojih logoraši, povratnici u Republiku Srpsku brinu za svoju budućnost, imovinu, ali i živote. Tvrdi predsjednik Udruženja logoraša, Jasmin Mešković. Najavu formiranja rezervnog sastava entitetske policije mnogi olahko shvataju, kaže.

“Naravno da to ulijeva dodatnu dozu straha, nesigurnosti i u svemu tome očekuju sigurno reakcije nadležniih organa, institucija BiH, da ih neko na kvalitetan i korektan način informiše o čemu se tu radi, da li je to uistinu potrebno, da dođe do formiranja rezervnih snaga policije, koja bi njihova primarna mislija u svemu tome bila. U kontaktu sa ljudima, bivšim logorašima, izuzetno su zabrinuti takvim aktivnostima i nadaju se da do toga neće doći”, ističe Jasmin Mešković, predjsednik Udruženja logoraša BiH.

Nekadašnji funkcioner MUP-a Republike BiH, Avdo Hebib kaže – problem nije rezervni sastav, koji bi bio na usluzi čitavoj državi isključivo u kriznim situacijama. Poplave, požari i druge nepogode. No, zabrinjava to što su iz Republike Srpske najavili da bi budući rezervni sastav ovog entiteta trebao imati jednake ovlasti kao i aktuelna policija.

“To je nešto sasvim drugo, to je maksimalno povećavanje broja policije što je mimo dogovorenog Dejtonskog sporazuma i o broju i strukturi policije, odnosno sigurnosnog sistema. To nije u redu”, zaključuje Hebib.

Problem je ne samo u međunarodnoj zajednici, stava su sagovornici, koja ne reaguje na kršenje Daytona, ali i u državnim institucijama koje bi trebale da imaju supremaciju, ali i njihova adekvatna rekacije izostaje.

“Zanimljivo je kako Tužilaštvo BiH uopšte ne reagira na antiustavna djelovanja, dakle to su najkrupniji problemi, ovo sve drugo, formiranje rezervnih sastava, naoružavanje specijalne policije, to su sve posljedice višegodišnjih pokušaja da se od jednog entiteta napravi nova srpska država na Balkanu”, ocjenjuje Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Nedavno je u intervjuu za N1, član Predsjedništva iz reda Bošnjaka, Šefik Džaferović upozorio da se rezervnim policijskim sastavom krši Aneks 1b Dejtonskog sporazuma, koji podrazumijeva ravnotežu vojnih efektiva u regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad