Vlada KS razmatrala stanje i probleme u poslovanju preduzeća KJKP GRAS

Vijesti 04. apr 201917:24 > 17:29
N1

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je, shodno obimu i kompleksnosti problema u poslovanju KJKP "Gras", na današnjoj sjednici imenovala Radni tim koji će dostaviti Vladi KS prijedloge za rješavanje obimnih i kompleksnih problema u ovom preduzeću.

Od 2000. godine do danas u “Grasu” su nagomilana velika finansijska dugovanja po više osnova.

Sanacioni programi i mjere koje su do sada provođene nisu dali očekivane rezultate,a veliki broj zaposlenih, neadekvatna sistematizacija radnih mjesta, postojanje većeg broja invalida rada kao i tužbe radnika zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i dalje usložnjavaju postojeću situaciju, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Ukupan dug preduzeća prema Poreznoj upravi FBiH na 31.12.2018. godine iznosi oko 187.887.000 KM od čega je osnovni dug oko 96 miliona KM, a kamate su 86 miliona.

Porezi se nisu plaćali od januara 2009. godine do decembra 2016. godine, a dug prema Upravi za indirektno oporezivanje iznosi 28,4 miliona KM, od čega je glavni dug 19 miliona KM, kamate oko 8,6 miliona, a troškovi prinudne naplate 760.000 KM .

Prema procjeni GRAS-a ukupan iznos tužbi za period 2009 – 2015. zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za komunalne djelatnosti iznosi oko 60 miliona KM.

KJKP “Gras” je tužio Kanton Sarajevo za pokrivanje gubitaka zbog razlike u utvrđenoj cijeni javnog prevoza putnika za period od 2007. do 2017. godine, a iznos tužbe je 104 miliona KM.

“Nesporno je da su ovo gorući problemi “Gras”-a, a koje Ministarstvo saobraćaja ne može riješiti bez pomoći i podrške drugih resora u Vladi. Zbog toga smo napravili ovaj radni tim, koji pored ministra saobraćaja, čine premijer Edin Forto, te ministri finansija, pravde i rada i socijalne politike, Amel Kovačević, Lejla Brčić i Malik Garibija, a koji će, svako iz svog resora, ponuditi moguća rješenja ovih problema”, istakao je na današnjoj sjednici ministar saobraćaja Adnan Šteta, navodi se u saopćenju.

Trenutno je u “Gras”-u zaposleno 177 invalida rada za koje je neophodno poduzeti aktivnosti za njihovo zbrinjavanje, a evidentan je i problem već penzionisanih radnika pod nepovoljnim uslovima koji imaju minimalne penzije jer im nisu uplaćeni porezi i doprinosi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad