Ko je Davor koji povezuje obavještajne afere u Sloveniji i BiH

Vijesti 04. apr 201917:43 > 19:56
N1

Afera “Arbitraža” potresa Sloveniju. Mediji navode da iza prisluškivanja slovenačkih zvaničnika 2015. stoji Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosne-obaveštajne agencije Hrvatske. Vlada Slovenije raspravljala je o ovome, a premijer poručio da su informacije zabrinjavajuće. "Davor Franić poznat je kao 'Davor mehaničar' iz afere u BiH", naveli su slovenački mediji.

Tužilašto BiH saopštilo je epilog dijela istrage obavještajne afere u BiH. Protiv zamjenika ministra bezbjednosti Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića – neće sprovoditi istragu.

Sloveniju ‘potresa’ obavještajna – afera “arbitraža”. Slovenački mediji navode da je Davor Franić, šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika iz 2015. uključenih u arbitražu oko Piranskog zaliva. O svemu se oglasio premijer Slovenije.

“Moram reći da je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bio prisutan i direktor SOVA-e (Slovenačka obaveštajno sigurnosna agencija) koji je obrazložio situaciju, kako šire na Balkanu, tako i u konkretnom slučaju. Moram reći da je to što smo čuli jako zabrinjavajuće. S jedne strane, zadovoljni smo radom naše obavještajne agencije, a sa druge strane nas može brinuti ako je to način rada unutar Evropske unije i ako je to odnos između država koje treba da budu prijateljske”, kaže Marjan Šarec, predsjednik Vlade Slovenije.

Slovenački ministar odbrane bio je direktniji.

“Moj prvi komentar je da naš agent i sudija uopšte nisu smijeli komunicirati, a to je i razlog što je izbila ta afera prisluškivanje. Zadovoljan sam što je otkriveno – ko je prisluškivao. Očigledno je da su to bile hrvatske tajne službe, sa interesom, jer je bilo očito da hrvatsko rukovodstvo smatra da arbitražna odluka neće biti povoljna za Hrvatsku i da će Slovenija dobiti slobodan pristup otvorenom moru i više od polovinu Piranskog zaljeva. Očigledno su željeli taj postupak diskreditirati”, ističe Karl Erjavec, ministar odbrane Slovenije.

Upravo je Davor Franić pominjan i u središtu obavještajne afere u Bosni i Hercegovini. Aferu je razotkrio novinar online magazin Žurnal i objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice H. Č. Objavljeni su i dijelovi prepiske – “Davora mehaničara” i H. Č. Ovaj svjedok, prema navodima Žurnala, sa obavještajcima iz Hrvatske sarađivao je skoro četiri mjeseca. Od saradnje je, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine ruksak oružja iz Doboja prenese do određenog mesdžida kod Zenice. Kontakt sa H. Č. potvrdio je direktor hrvatske SOA-e, a navode o vrbovanju negirao.

Uslijedila je potom hitna istraga i još brži epilog. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od 14. marta izvršilo je provjere, saslušalo svjedoke i zaključilo da neće voditi istragu protiv Mije Krešića, Mate Đakovića i Ivana Bandića jer nije utvrđeno da su učestvovali u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH.

“Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici iz razloga postojanja zakonskih prepreka za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H. Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH”, tvrde u Tužilaštvu BiH.

“Ako nema osnovane sumnje da su tri osobe počinile bilo kakvo djelo zašto onda i na kojem to predmetu Tužilaštvo BiH želi da nastavi da radi. Dvije osobe zbog kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za neprovođenje istrage su u rodbinskoj vezi sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić – u ovom slučaju radi se Miji Krešiću i Mati Đakoviću, i oni to ne kriju. Uzmete li zakone i pravilnike o radu nosilaca pravosudnih funkcija vidjećete da bi se Tužilaštvo BiH moralo izuzeti iz samog predmeta”, navodiAvdo Avdić, novinar Žurnal.info.

Sve je potpuna besmislica, pisanom izjavom oglasio se za N1 Mijo Krešić.

“Potrošili su energiju na stvaranje afere i rušenja imidža BiH i sigurnosnog sustava, a kao proizvod svega toga može se samo zaključiti da neke osobe nisu dorasle obavljati javne funkcije i bilo bi dobro da prestanu dalje nanositi štetu. Od samog početka sam tvrdio da je ovo sve proizvod konstrukcija i laži i ostat će zabilježeno kao najveća budalaština koju sam čuo radeći ovaj posao”, poručuje Krešić.

Odluku državnog tužilaštva komentarisao je i ministar bezbjednosti BiH – koji je, po otkrivanju, aferu potvrdio. Nakon toga je saslušan.

“I zamislite kontroverzne odluke Tužilaštva – nema elemenata za istragu, ali nastavljamo rad po ovom predmetu. Šta imate nastavljati istragu ako nema elemenata za sprovođenje istrage? Šta radite onda? Nije motiv bio da se rasvijetli ova afera. Oni se bave kad je ministar Mektić imao informaciju. Ma, šta njih briga kada sam ja imao informaciju o tome? Tu je sporna situacija da se hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala u Bosnu i Hercegovinu i obavještajno djelovala u Bosni i Hercegovini”, ističe Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Tokom provjera Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražiće informacije putem međunarodne pravne pomoći od Slovenije i Hrvatske, a u vezi, kako su naveli, saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao radnici bezbjednosnih i obaveštajnih službi drugih zemalja. Uz ovo je iz tužilaštva saopšteno – nastavlja se rad na predmetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad