Abdulah Skaka za N1: Veliki planovi za Dan Grada Sarajeva

Vijesti 04. apr 201918:04 > 19:46
N1

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka govorio je o predstojećim manifestacijama koje će biti upriličene za Dan Grada Sarajeva, ali i o Samitu gradonačelnika Balkana koji će biti održan uoči proslave Grada. Za Samit, Skaka kaže kako je ideja uvezati se u jednu uniju gradova.

Obilježavanje grada Sarajeva počinje 5. aprila kada će biti održan i Samit gradonačelnika Balkana, neki od njih su već stigli kaže Skaka:

“Stigli su već neki od njih, gospodin Janković gradonačelnik Ljubljanje, te Skoplja, Tirane, delegacije gradova Beograda, Zagreba, Podgorice i ono što je najvažnije za nas stigao nam je gradonačelnik Kuala Lumpura koji će nam reći kako iz njegove perspektive izgleda pogled na Balkan i pokušaćemo se uvezati u jednu uniju gradova.”

Dolazak gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u posjet premijeru KS Edinu Forti komentariše kao lošu praksu te da bi volio da ima bolju saradnju sa banjalučkim gradonačelnikom.

“Jako mi je žao, ja sam gospodina Radojičića više puta pozivao da bude moj gost u Sarajevu, čak sam planirao i Samit gradonačelnika koji smo u posljednjem momentu otkazali a gdje je on trebao biti uvodničar i on se nije pojavio tu. Jako mi je žao što nemam saradnju s njim. Bio sam neprijatno iznenađen posjetom premijeru Kantona, ne gradonačelniku Grada Sarajeva i mislim da to nije dobra praksa, ipak treba gradovi s gradovima da sarađuju”, ističe Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Govorio je i o rezultatima sarajevske žičare koja obilježava godinu dana otkako je obnovljena.

“Rezultati su impresivni, sarajevska žičara je izdala pojedinačnih skoro milion karata, napravila je promet od preko 4.000.000 KM i najpotentnije je preduzeće trenutno u Gradu Sarajevo. U budžet grada vraća preko milion maraka zarađenog novca za nešto više od osam mjeseci. Sretan sam da smo uspjeli u tom projektu”, naglašava Abdulah Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva je prokomentarisao dolazak Luisa Figa, aktuelnog savjetnika u UEFA-i, i poznatog fudbalera naglasivši da je Figo u Sarajevo došao o svom trošku te da je grad Sarajevo bilo dužno samo biti dobar domaćin.

“Bio je oduševljen gradom Sarajevom, jako mu se svidjelo, prvi put je bio i mislim da smo mu bili dobri domaćini i da smo na pravi način iskoristili tu pažnju.”

Skaka najavljuje i bogat sadržajni program 6. aprila, na Dan Grada Sarajeva:

“Jako je puno sportskih i kulturnih manifestacija koje će Grad Sarajevo podržati. Ono što je jako interesantno su događaji koji se dešavaju na ulici, ulični festivali, performansi. Ove godine radimo jedan ulični performans gdje ćemo na desetak lokacija u gradu čitati najbolja djela sarajevskih i bh. pisaca i zajedno sa njima prošetati gradom kako bi na trenutak skrenuli pažnju javnosti na važnost naših pisaca koji su stekli evropsku čak i svjetsku slavu ali nisu priznati ovdje kod nas.”

Obilježavanje Dana grada Sarajeva počinje 5. aprila izložbom u Ceollegium Artisticumu gdje će biti predstavljena djela umjetnika iz tri strukovna udruženja AABiH, ULUBiH i ULUPUBiH. Na rođendan Sarajeva bit će upriličeno otvorenje Muzeja “Valter brani Sarajevo”. A u Domu mladih u Skenderiji od 13 sati bit će održan program za djecu pod nazivom “Je li to samo san?”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad