Završena sjednica, Vlada FBiH se očitovala o zakonu o demobilisanim borcima

Vijesti 05. apr 201911:54 > 11:58
Vlada FBiH

Prihvativši izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica koju je, na temelju zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, zadužila Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadleženosti federalnih i kantonalnih vlasti, i da joj ga, nakon toga, dostavi na razmatranje.

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50.000.000 KM godišnje.

Danas su, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojena četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona KM. Također je usvojen i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za ovu godinu i za njegovu realizaciju zaduženo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Prema odluci Federalne vlade, iz ovogodišnjeg Budžeta će preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, biti izdvojeno 9.000.000 KM, a privatnim 1.000.000 KM za subvencije za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Vlada je usvojila i programe utroška sredstava utvrđenih u Federalnom budžetu za 2019. godinu, na osnovu kojih će privatnim preduzećima i poduzetnicima iz namjenske industrije, s ciljem unaprjeđenja poslovanja, biti dodijeljene subvencije u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM, a javnim preduzećima iz ove oblasti 1.500.000 KM.

S ciljem unaprjeđenja poslovanja, Vlada je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenih za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.

Današnjoj sjednici Vlade FBiH nisu prisustvovali federalni ministri iz HDZ-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad