Izetbegović: Hrabar potez DF-a, ostali iz Bh. bloka pobjegli od odgovornosti

Vijesti 05. apr 201916:13 > 18:59
N1

Lider Stranke demokratske akcije prokomentarisao je rusko odobravanje komisije za ispitivanje genocida u Srebrenici te formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj. Ulazak Demokratske fronte u koaliciju komentariše kao hrabar potez.

“Mislim da je to dobro da sada imamo još jednog partnera koji predstavlja četvrtu grupu građana i birača, dakle koji se ne svrstavaju ni kao Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi – jedna bosanska građanska stranka, jedan četvrti stub i po meni je to jako dobrodošlo”, kazao je Izetbegović.

“Mislim da će u ovoj zemlji i općenito na Balkanu sve doći na svoje mjesto kada počnemo poštovati neke demokratske aksiome – poštujemo ustav, teritorijalni integritet, vladavinu zakona, a ne da biramo zakone kao na švedskom stolu, ovaj hoćemo ovaj nećemo. Ne možemo birati ko je legitimni predstavnik pa kazati da DF to nije, da neki s njim neće. Mi nismo govorili gospodinu Dodiku i SNSD-u koga će sve okupiti, niti smo imali prigovora ko je u HNS-u i niko neće prigovarati niti ovoj bošnjačko-bosanskoj strani što je dogovorila. Znači DF ce definitivno biti u koaliciji, svi ostali su dobrodošli”, istakao je Izetbegović.

“DF samo ima zahtjev da se očuva multietnička supstanca, da se ne rastroji ova zemlja teritorijalno ili kroz izborne jedinice, to je što DF očekuje. Mislim da su napravili odgovoran, hrabar potez za razliku od ostalih iz Bh. bloka koji su ziheraški pobjegli od odgovornosti”, dodao je lider SNSD-a.

Na pitanje da li će DF ovaj put bizi čvrst partner o obzirom da je napustila Bh. blok ali i vlast u prethodnom mandatu Izetbegović kaže:

“Nije nemoguće, ja mislim da mi svi sazrijevamo, da ni SDA ni DF neće dopustiti da dođe do takvih situacija koje su nas razdvojile prije 3, 4 godine, i da će ovo da potraje.”

Izetbegović je rusko odobravanje osnivanja komisije koja će preispitivati genocid u Srebrenici prokomentarisao kao razočaravajući potez:

“Razočaravajuće je što se Rusija sve više jednostrano stavlja na stranu onoga što rade lideri u RS, bilo dobro ili loše. Ovo sa komisijama je definitivno loša stvar.”

Za formiranje rezervnog sastava Policije u RS-u kazao je:

“Ne trebaju to da rade, to će dovesti do sličnih stvari u Federaciji a takva utrka nam ne treba. Natjeraće nas da radimo iste stvari u Federaciji, da ne ostanemo bez odgovora, a šta će nam to, puno košta”.

Ranije je i Izetbegovićev stranački kolega Šefik Džaferović upozorio da se rezervnim policijskim sastavom krši Aneks 1b Dejtonskog sporazuma, koji podrazumijeva ravnotežu vojnih efektiva u regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad