Ivanić: Nismo mnogo razgovarali o problemu Ljubljanske banke

Vijesti 23. mar 201518:07 > 19:02
N1

Dobrodošlica u centru Ljubljane – ceremonija s vojnim počastima. Slovenski predsjednik dočekao je sva tri člana Predsjedništva BiH u njihovom prvom službenom posjetu nakon odlaska na inaguraciju hrvatske predsjednice.

Nešto kasnije, iza zatvorenih vrata pretresali su zajedničke teme i zaključili kako problema između te dvije zemlje  – nema.  

“BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja. Sva koja su nastala raspadom Jugoslavije riješena su na ovaj ili onaj način i sada se implementiraju”, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Ipak, 125 hiljada štediša Ljubljanske banke koja im od 1991. godine duguje 185 miliona dolara – još nisu obeštećeni. Ali to je sada pitanje izvršne vlasti – poručili su sa sastanka.

“Nismo mnogo razgovarali o tome, otvorili smo ta pitanja, ali na način da sad to trebaju riješiti i o njima razgovarati nosioci državnih vlasti, mislim da je to na neki način obaveza”, ističe član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Pomoć koju je Slovenija ponudila, BiH vidi kao glas koji će braniti interese zemlje u Bruxellesu. Deklaraciju o budućim koracima vide kao dobar početak, napredak je tu, no Pahor je jasan – teške i strukturne ekonomske reforme čekaju Bosnu i Hercegvinu. No, želi li ih BiH zaista? I vjeruje li Evropa?

“Ako već znamo da nema proširenja onda je logično od nas da kažemo da očekujemo malo veću finansijsku pomoć”, jasan je Ivanić.

Opširnije u prilogu Vanje Kranić.