SDA u FBiH uspjela ono što nije pošlo za rukom SNSD-u u RS-u

Vijesti 05. apr 201919:04 > 19:05
N1

Predstavnici SDA i DF jutros su zvanično potpisali principe budućeg djelovanja. Obavezali se na zajedničke principe saradnje. Slijede pregovori o formiraju institucija, podjeli resora. Iz Bh. bloka DF-u poručili da više nisu dio te priče. Od ranije negodovanja i u redovima HDZ-a, zbog toga što je SDA izabrala DF. U SNSD-u stava, da će čitava situacija dodatno zakomplikovati proces formiranja vlasti.

Daleko od medija, novinarskih pitanja, zamjenik predsjednika SDA, Adil Osmanović, i član Predsjedništva DF-a, Dženan Đonlagić, potpisali su saradnju. Obavezali su jedni druge, između ostalog, na:

 – Izmjene Ustava i izbornog zakona BiH uz provedbu međunarodnih presuda u slučajevima Sejdić i Finci, Pilav, Zornić, Šlaku.
 – Puna sprovedba svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništa i Parlamenta BiH, a ciljem aktiuviranja MAP-a i punopravnog članstva u EU.

Lider SDA Izetbegović, na negodovanja HDZ-a i SNSD-a odgovara: nismo ni mi njima govorili s kim će sjesti za stol. Kako će sve funkcionisati, uzevši u obzir ranije iskustvo, prošli mandat, kada je DF napustio koaliciju nakon nešto više od par mjeseci saradnji, Izetbegović kaže:

“Ja mislim da mi svi sazrijevamo da neće ni DF ni SDA dopustiti da dođe do takvih situacija koje su nas razdvojile prije tri četiri godine i da će ovo da potraje. Ja sam cijelo vrijeme radio upravo na tome da dobijemo i četvrtog partnera. To nije samo bošnjačko-srpsko-hrvatska koalicija, četvrtina građana u ovoj zemlji glasa za stranke koje su građanske”.

Više detalja ima Adisa Ibrahimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad