Koliko žene moraju raditi da bi bili prihvaćene kao privredni akteri?

Vijesti 05. apr 201919:03 > 06. apr 2019 08:15
N1

I dalje traje borba žena sa muškim poslovnim svijetom. A iako napretka ima, stav o ženama kao krhkim i nesposobnim domaćicama i dalje je postojan. Bez muškaraca, u glavnom bh. gradu međusobno su dijelile savjete i iskustva za bolji položaj žene u ovoj regiji. U Sarajevu je održan Samit žena Jugoistočne Evrope, sa fokusom na uspješne žene u poslovnom svijetu

Tri stotine uspješnih poduzetnica iz cijele regije na jednom mjestu. Jedna od njih je i Snježana Koepruner. Na čelu je firme mašina iz Travnika. Nije uvijek bilo jednostavno, ali uz želje i ambicije može se sve, priča Snježana. Kaže, žene imaju nešto u sebi što ih stavlja u poziciju boljih poslodavaca od muškaraca.

“Da razumije probleme, da je osjetljivija na probleme zaposlenika, pogotovo danas kad puno mladih napušta zemlju, one se znaju postaviti kao ljudi, ne kao direktorice i vlasnice kompanija, nego se postave kao majke prema toj djeci i ponude im neku novu perspektivu zbog koje bi mogli ostati ovdje”, kaže Koepruner.

Kompanija koju vodi danas upošljava desetine ljudi iz Travnika. Iako su u društvu i dalje prisutne predrasude o ženama, kao nedovoljno sposobnim za obavljanje određenih poslova, žene ipak, ne trebaju tražiti utjehu, nego same sebi biti najveći vjetar u leđa, poručile su poduzetnice.

“Ja mislim da žena treba biti dovoljno samouvjerena, to je broj jedan, samopouzdanje morate imati u sebi, a onda i ići prema svom cilju, to ženama najviše fali, ako im neko nekad nešto kaže, onda one izgube to samopouzdanje, to morate odavati u svojim stavovima. Morate izgledati da ste sigurni u to što radite i to što prodajete”, smatra Ivana Radić, iz Poslovnih žena Hrvatske.

Ipak, još dugo će se žene morati dokazivati, kako bi uvjerili okolinu u vlastite vrline. Koliko god da radile, na tržištu rada uvijek će biti više cijenjeni poslovni muškarci, stav je uspješnih žena iz regije.

“Pa mislim da je najteže zapravo ženama koje mlade uđu u biznis, jer prema nekim procjenama, potrebno je 10 godina vrijednog rada, kako bi bile konačno od svoje sredine prihvaćene kao ravnopravni privredni akteri, zajedno sa svojim muškim kolegama”, tvrdi Sanja Popović-Padić iz Poslovnih žene Srbije.

Da bi postigle uspjeh na svim poljima, poslovne žene danas postavljaju i svoje uslove. Nekad je bilo mnogo teže. O tome u Sarajevu danas priča o pet žena, Sarajki rođenih početkom 20. vijeka, koje su, u vrijeme kada se smatralo da žena ne treba da radi, pokazala šta znači suprotstaviti se društvu i napraviti zavidnu karijeru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad