Otvoren put za rješavanje problema demobilisanih boraca

Vijesti 05. apr 201919:13 > 19:15
N1

Predstavnici demobilisanih boraca u FBiH kažu da nisu u potpunosti zadovoljeni njihovi zahtjevi, nakon što je Vlada prihvatila izvještaj radne grupe za usaglašavanje boračkog zakona. Međutim, saglasni su da je time otvoren put za rješavanje njihovih problema. Nacrt zakona bit će poslan kantonalnim skupštinama na mišljenje koje u roku od 30 dana trebaju potvrditi izmjene i potom ih vratiti entitetskoj vladi koja navodi da je usaglašeni zakon realan i provodiv.

Pravo po Zakonu o pravima demobiliziranih boraca moglo bi ostvariti oko 20.000 nekadašnjih boravaca, koji se nalaze u stanju potrebe, utvrđeno je to analizom stanja kroz sistemke evidencije zavoda za zapošljavanje. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka. Novi zakon predviđa 16 prava među kojima su i pravo na zdravstveno osiguranje za sve demobilisane borce i članove njihovih porodica, liječenje boraca, prednost u zapošljavanju, pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu i pravo na pružanje pravne pomoći. Ovo je maksimum koji smo mogli dobiti u ovom trenutku, poruka je predstavnika boraca.

“Ovaj tekst Zakona koji smo mi usaglasili sa Odborom za boračka pitanja, svakako nije u ono što bi u potpunosti zadovoljilo sve zahtjeve koje smo mi imali od naših saboraca sa terena. Ovaj tekst zakona bez ovih zaključaka koje smo mi vama podijelili ne bi za nas bio prihvatljiv”, tvrdi Munir Karić, zamjenik predsjednika Saveza boraca FBiH.

“Mi smo podržali sve prijedloge naših kolega koji su iznešeni. I idemo u realizaciju. Da je idealan nije. Mi se nadamo da ćemo ga u budućnosti doraditi. ‘Ajde sad da ga donesemo, kao što znate ljudi već 8-9 godina bez ikakvog Zakona”, dodaje Miroslav Škoro, Koordinacija Udruga HVO-a.

Opširnije u prilogu Semir Mustafića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad