Brexit bez dogovora mogao bi utjecati na funkcionisanje misije Althea u BiH

Vijesti 05. apr 201919:28 > 08. apr 2019 08:32
EUFOR

Geopolitička situacija i interesi velikih sila ne zaobilaze Bosnu i Hercegovinu. U samo jednom danu isprepleli su se interesi Rusije, Velike Britanije i Evropske unije na prostoru Bosne i Hercegovine. Poznati svjetski magazin "Politico" u svom evropskom izdanju tretirao je mogućnost da misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini dođe u probleme zbog Brexita.

O ovoj temi su raspravljali i amabsadori EU na nedavnom sastanku u Briselu. A Rusija upućuje svoje mišljenje o Komisijama koje bi trebalo da se bave ratnim dešavanjima u BiH. 

Iz Evropske komisije za N1 potvrdili su da bi Brexit bez dogovora mogao stvoriti probleme u funkcionisanju misije Althea u BiH. Diplomatski izvori iz Brisela također poručuju kako se ova misija mora održati, te da će se morati iznaći alternativno rješenje za ovu situaciju.

“Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije sigurno će imati posljedice na pojedine EU misije i operacije, uključujući operaciju EUFOR Althea, koja se provodi u Bosni I Hercegovini. Donesene su određene naredbe i zapovjedništvo operacije Althea je prebačeno prošle sedmice 29. marta u 12:00 na novog komandanta operacije, francuskog general-pukovnika Oliviera Rittimanna, koji je efektivno preuzeo komandu nad Operacijom od generala Sir Jamesa Everarda”, kazala je Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije.

Velika Britanija ima značajnu ulogu u operaciji Althea. Pružaju ljudsku, logističku i operativnu podršku. Iz Ambasade Velike Britanije u BiH potvrđuju, problemi su mogući, ali želja za nastavkom saradnje u BiH postoji.

“Operacija Althea pruža značajan doprinos sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeno kraljevstvo u potpunosti podržava ciljeve ove Operacije i nastavak mandata proisteklog iz UN-ovog Poglavlja VII i Sporazuma „Berlin plus“. Nastavićemo sa pružanjem podrške tokom procesa napuštanja EU, a planiramo zadržati UK doprinos Operaciji i putem dogovora o izlasku i budućem odnosu. U slučaju Brexita bez sporazuma, biće potreban poseban dogovor za nastavak učešća britanskih snaga u Misiji EUFOR-a u BiH. Jasno smo stavili do znanja EU da smo spremni za takvu vrstu dogovora kako bi osigurali kontinuitet britanskog učešća”, kazali su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Istovremeno, Rusija je odlučila da je vrijeme da se ponovo uključi u dešavanja u Bosni i Hercegovini. Sve dolazi nakon što su formirane Komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

“Više puta smo ponovili našu poziciju da su se ranije donosile selektivne odluke na Tribunalu za bivšu Jugoslaviju koje su bile antisrpske i posljednje dvije decenije zbog toga nisu doprinijele pomirenju u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ovo doprinijeti rasvjetljivanju svih događaja u Bosni i Hercegovini pogotovo u Srebrenici i Sarajevu. Očekujemo da će rad komisija biti sveobuhvatan i nezavisan te da će sve organizacije u BiH pomoći njihov rad”, kazala je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović u dešavanjima oko Brexita i mogućeg odlaska britanskih vojnika iz BiH ne vidi ništa posebno. U riječima koje dolaze iz Moskve ne vidi baš pozitivne signale.

“Meni je razočaravajuće što se Rusija sve više jednostrano stavlja na stranu onoga što rade lideru u RS-u. Bilo da je to dobro ili da je to loše. Ovo sa Komisijom je definitivno loša stvar. Tako da…kao što rekoh razočaravajući jedan trend. Nadam se da će se zaustaviti od strane Rusije”, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Da li će u narednim mjesecima nakon Brexita i evropskih izbora Bosna i Hercegovina postati još interesantnija svjetskim silama pokazat će vrijeme. Sigurno je da predstoje zanimljiva dešavanja oko BiH i zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad