Prlić će izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji

Vijesti 05. apr 201920:39 > 20:40
AFP

Nekadašnji premijer tzv. Herceg-Bosne i ratni zločinac Jadranko Prlić, koji je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora, bit će prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, saopšteno je večeras iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale.

U odluci koju je potpisao sudija Theodor Meron podsjeća se da je Mehanizam, odnosno Haški tribunal, postigao sporazum sa Velikom Britanijom u martu 2004. godine o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u toj zemlji, te da je Ujedinjeno Kraljevstvo u tom smislu izrazilo spremnost da primi Prlića na izdržavanje kazne.

Meron navodi da je Mehanizam uputio zvaničan zahtjev Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. “Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo pristane bit će obaviješten i Jadranko Prlić kako bi se mogle izvršiti sve pripreme za njegovo prebacivanje“, navodi se u odluci.

U saopštenju se dodaje da će Prlić ostati u pritvoru Haškog tribunala dok čeka prebacivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prlić i još petorica nekadašnjih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane osuđeni su pred Tribunalom u Haagu 20. novembra 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad