Čović: Tamo gdje nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod nije opstao

Vijesti 05. apr 201921:37 > 21:39
FENA/Ivan Rozic

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je u petak u Kiseljaku kako su se uspostavom Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) prije 27 godina Hrvati uspjeli očuvati u toj zemlji, te da danas predvode BiH prema euroatlantskim integracijama, EU i NATO-u.

“Tamo gdje nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, HVO-a i kasnije Hrvatske republike HB, hrvatski narod nije opstao”, rekao je supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Dodao je kako su pripadnici HVO-a uspjeli sačuvati Hrvate “u nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske”.

Po Čovićevim riječima sada je ključna zadaća hrvatskoga vodstva i hrvatske sastavnice oružanih snaga u normaliziranju odnosa u Bosni i Hercegovini te približavanju zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

“Svima želimo dati do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost. To nam je svima ključni zadatak i vi nam u tome morate pomoći”, rekao je Čović u Kiseljaku obraćajući se postrojenim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

U kiseljačkoj vojarni “Mato Lučić Maturica” nazočnima se obratio i zapovjednik prve pješačke pukovnije kazavši kako je HVO ustrojen u trenutku kada se raspao sustav obrane u BiH 1992.

“Stvaranje HVO-a bila je zaštitna reakcija. Raspadom tadašnjeg sustava utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane. Cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje će jamčiti prosperitet hrvatskog ali i svih drugih naroda unutar BiH”, rekao je pukovnik Martin Pažin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad