Trivić za N1: Šesti april je datum nulte kategorije u historiji grada Sarajeva

Vijesti 06. apr 201909:28 > 09:31
N1

Šesti april je datum nulte kategorije u historiji grada Sarajeva. Sve se nekako dešava na taj dan, ispričao je jutros za N1 Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

On je dodao da je Dan grada Sarajeva simbol slobode i antifašizma.

‘To su ključne stvari za naše živote u ovom gradu. Bez poštivanja antifašizma nema ni grada, ni Bosne i Hercegovine, ni Evrope. Evropa počiva na antifašizmu. Mislim da ko god se osjeća pripadnikom ovog grada, to mora da poštuje. Ako hoćete da budete građanin Sarajeva morate da poštujete te stvari”, rekao je Trivić za N1.

Prema njegovom mišljenju, građani su postali nedopustivo tolerantni prema fašizmu.

”Imamo fašizam i mislim da smo već nedopustivo tolerantni prema fašizmu. Ako želimo da dignemo glas protiv fašizma, moramo prije svega da vidimo taj fašizam ovdje i da građani kažu to što misle”, dodao je on.

Potom je kazao da bi napredak Sarajeva mogao biti veći ukoliko se riješi ”jedan problem koji nije toliko popularan”.

”Razvoj Sarajeva ne ide onom dinamikom kakve uslove imamo da se grad razvija. Mislim da se mora riješiti jedan problem koji možda nije toliko popularan. Grad sada ima jednu poziciju kakvu nema nijedan grad na planeti, grad nema vladu, a vlada nema grad. Ovo što mi sada nazivamo grad, ne predstavlja grad. Stvari se moraju poredati. Grad je nekad bio organizovan na mnogo većem prostoru i Grad je bio Vlada Grada. I imali smo Olimpijadu, prvaka Evrope u košarci. Moramo stvoriti institucionalne pretpostavke da bi grad mogao rješavati probleme’‘, poručio je on.

Pogledajte kompletanr razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad